Bled je zibelka slovenskega triatlona, letos pa bo ta turistični biser gostil še Challenge Family, kar bo tudi lepa promocija Slovenije. Foto: www.trisport-klub.si
Bled je zibelka slovenskega triatlona, letos pa bo ta turistični biser gostil še Challenge Family, kar bo tudi lepa promocija Slovenije. Foto: www.trisport-klub.si

Gre za preizkušnjo na srednji razdalji (1,9 km plavanja, 90 km kolesarjenja in 21 km teka), ki jo bo organiziral Triatlonski klub Trisport iz Kamnika. Triatlonci in rekreativci, ki redno vadijo, se na dogodek še vedno lahko pripravijo in prijavijo posamično ali v štafeti. Trenutno je prijavljenih približno 700 tekmovalcev iz 35 držav.

1,9 km plavanja sicer ni malo, a je mogoče to razdaljo s treningom vsaj dvakrat tedensko premagati brez večjih težav.

Razgibana kolesarska trasa
Kolesarska preizkušnja na blejskem triatlonu bo precej zahtevna, saj trasa poteka od Bleda do Bohinja, od tam pa se povzpne na Pokljuko in mimo Zatrnika in Gorij spusti nazaj na Bled. "A v Sloveniji tako in tako ni veliko možnosti kolesarjenja po dolgih ravninah, zato za naše tekmovalce trasa ne bi smela biti pretrd oreh. Tuji športniki bodo morda prav v tem videli izziv," so zapisali organizatorji.

"Zadnja tretjina triatlona Challenge Family Bled bo potekala po rekreativcem dobro znani progi. Le kdo še ni tekel okrog Blejskega jezera? Trije krogi in pol okrog jezera so češnja na torti blejske preizkušnje. V cilju bo triatlonce pričakala svetlikajoča medalja, s katero bodo postali ponosni 'finisherji' prvega Challenge Family triatlona v Sloveniji," so dodali.

Morda pride tudi Patrick Lange
Udeležbo so že napovedali nekateri znani slovenski triatlonci, precejšnja verjetnost je, da bo prišel tudi zmagovalec slovite preizkušnje Ironman Hawaii v letih 2017 in 2018 Nemec Patrick Lange, ki je imel lani nekaj smole in je tekmo končal na kolesarskem delu.

Challenge Bled je še posebej zanimiv za profesionalce, saj je terminsko zelo ugodno umeščen, pred finalom, prvenstvom, ki bo 31. maja 2020 v slovaškem Samorinu. Medtem ko bodo na Bledu med profesionalce razdelili nagradni sklad v vrednosti 25.000 evrov, bo v Samorinu ta dosegel 150 tisoč evrov.

Bled za nekatere generalka za Samorin
Letošnja zanimivost finala v Samorinu je ta, da bo na Slovaškem potekal še The Collins Cup, (Yohn Collins je bil prvi zmagovalec IM Hawaii), kjer bo nastopilo šest najboljših triatlonk in triatloncev iz ZDA, šest iz Evrope in šest iz preostalega sveta. "Udarilo" se bo torej 18 najboljših na srednji razdalji, ki jih bo organizator nagradil z nagradnim skladom dva milijona evrov. Ker bo Challenge Bled 2020 dober trening za Shamorin, se utegnejo številni vrhunski triatlonci "ogreti" prav na Bledu.

Dogodek zanimiv tudi za družine
Ker je slogan tekmovanja "We are Challenge family", je dogodek namenjen tudi družinam, dogajanje se bo tako začelo v petek, 15. maja, s šestkilometrskim tekom okrog jezera, namenjenim vsem družinskim članom. V soboto zjutraj bo organizirano plavanje okrog blejskega otoka, opoldne sledi še akvatlon za otroke v različnih starostnih skupinah.