Maraton Alpe je na eni strani trpljenje, na drugi užitek, ko se voziš čez alpske prelaze. Kolesarje čaka 130 km in 2000 metrov višinske razlike. Foto: maraton-alpe.si
Maraton Alpe je na eni strani trpljenje, na drugi užitek, ko se voziš čez alpske prelaze. Kolesarje čaka 130 km in 2000 metrov višinske razlike. Foto: maraton-alpe.si

Najzahtevnejši kolesarski maraton v Sloveniji bo v nedeljo, 8. julija, start bo ob 9. uri v Kamniku (Mekinje). Vzponi na Jezersko, Pavličevo sedlo in Črnivec pomenijo zahteven zalogaj za vsakogar. Na cilju v Kamniku, ko je krog sklenjen, je za udeleženci 130 km in 2.000 metrov premagane višinske razlike.

Organizatorji pričakujejo več kot 600 kolesarjev tako iz Slovenije kot iz tujine. Zgodba prireditve sega v leto 2007, ko se je v središču Kamnika zbralo 347 kolesarjev. Dogodek, ki je prerasel v enega najlepših maratonov v Sloveniji, je dobil ime Maraton Alpe Scott. Štart ni več v središču mesta, ampak pri mekinjskem stadionu.

Med nekdanjimi zmagovalci maratona izstopata Primož Roglič in Luka Mezgec. Roglič je (takrat še kot amater) zmagal leta 2012, ko je komaj končal kariero smučarskega skakalca, prav na tem maratonu pa je dobil potrditev, da je izjemno talentiran za kolesarstvo.

Letos je sredi junija Roglič zmagal na Dirki po Sloveniji, potem ko je dobil tudi kraljevsko etapo, ki je v veliki meri potekala po trasi Maratona Alpe.

Lani je zmagal Matej Lovše (3:30:07), med ženskami pa Špela Škrajnar (4:01:03).

Ker Maraton Alpe velja za zelo zahteven izziv, ki se ga lahko lotijo le najbolje pripravljeni rekreativni kolesarji, bodo tokrat priložnost dobili
tudi kolesarji s slabšo telesno pripravljenostjo. Organizatorji zato kot pilotni projekt predstavljajo e-Bike kategorijo. Kot prvi rekreativni cestni maraton udeležbo na ta način omogočijo tudi kolesarjem z električnimi kolesi znotraj posebne enotne kategorije.