Štart maratona letos ne bo več v središču mesta, ampak ob stadionu v Mekinjah. Foto: maraton-alpe.si
Štart maratona letos ne bo več v središču mesta, ampak ob stadionu v Mekinjah. Foto: maraton-alpe.si

Gre za najzahtevnejši maraton v Sloveniji s slikovito traso okoli Kamniških Alp. Zgodba sega v leto 2007, ko se je v središču Kamnika zbralo 347 kolesarjev, ki so prvič organizirano prevozili traso. Dogodek, ki je prerasel v enega najlepših maratonov v Sloveniji, je dobil ime Maraton Alpe Scott.

Etapa je dolga 130 kilometrov, prevoziti je treba 2.000 višinskih metrov, letos utegne biti ovira še vročina. Tokrat so prireditelji štartni prostor iz središča Kamnika preselili približno kilometer stran, tik ob stadion Mekinje.

Kolesarje čakajo trije alpski prelazi: Jezerski vrh, ki je za ogrevanje, kot radi rečejo udeleženci, Pavličevo sedlo, najzahtevnejši in za večino tudi najlepši del poti, in za konec Črnivec, ki iz vsakega kolesarja iztisne še zadnje atome moči.

Sledi spust v dolino proti Kamniku, ko je krog končan. Ugodnejše predprijave potekajo še do 23. junija na spletni strani www.maraton-alpe.si.

Najglasnejšo in najizvirnejšo navijaško skupino čaka nagrada – obisk Velike planine s pravo pastirsko malico.

Lani je zmagal Uroš Komac s časom 3:41:56. Leta 2009 je bil najhitrejši Luka Mezgec, ki je bil takrat še gorski kolesar, nato pa je postal izjemno uspešen profesionalni cestni kolesar. V petek je v Ljubljani dobil 2. etapo na Dirki po Sloveniji.