Vse je nared za Ljubljanski maraton. Že v soboto bo tekla mladina, v nedeljo pa sledijo teki na 10 km, 21 km in na 42 km. Skupaj je na vseh tekih prijavljenih okrog 26.600 tekačev, vendar bo zaradi deževnega vremena gotovo teklo precej manj ljudi. Foto: BoBo
Vse je nared za Ljubljanski maraton. Že v soboto bo tekla mladina, v nedeljo pa sledijo teki na 10 km, 21 km in na 42 km. Skupaj je na vseh tekih prijavljenih okrog 26.600 tekačev, vendar bo zaradi deževnega vremena gotovo teklo precej manj ljudi. Foto: BoBo
Urban Praprotnik o pripravah na maraton

"Res je bil težek zaključek. To je bila moja najtežja tekma. Vedel sem, da se ne smem ustaviti. Zadnjih nekaj kilometrov se niti ne spomnim. Maraton se začne šele po 30. kilometru, takrat se tekma šele začne," pravi Krevs, ki je dobrih 42 km pretekel v dveh urah, 32 minutah in 25 sekundah.

Ta konec tedna bo v Ljubljani spet tekaški praznik. Tekači so že kakšen teden ali dva pred Ljubljanskim maratonom končali intenzivne priprave in v zadnjih dneh bolj počivajo: "V zadnjem tednu glede same forme ne moremo narediti ničesar, lahko pa se ustrezno spočijemo in zmanjšamo količino pretečenih kilometrov. Morda naredimo le kakšen živahnejši trening. Tisti na najdaljših razdaljah morajo poskrbeti še za ustrezno prehrano," svetuje Krevs, ki priznava, da ga je tek zasvojil: "Še vedno pride kakšen dan, ko naredim dva treninga in grem res z veseljem na trening."

Da se je treba ponoči dobro naspati, je samoumevno. Na dan tekme je treba zajtrk pojesti tri ure pred štartom, dovolj je treba piti. Na prizorišče maratona je treba priti dovolj zgodaj, da ni nervoze. Predvsem pa je pomembno, da manj izkušeni tekači ne začnejo teka prehitro (to je kljub vsem opozorilom precej pogosta napaka) in da na okrepčevalnicah vzamejo hrano in pijačo.

Predstavitev najboljših maratoncev:

Urban Praprotnik o pripravah na maraton