Tekaški korak mora biti prožen, elastičen, seveda pa je pri začetnikih to še nemogoče pričakovati. Foto: EPA
Tekaški korak mora biti prožen, elastičen, seveda pa je pri začetnikih to še nemogoče pričakovati. Foto: EPA
Tekaški korak naj bo čim bolj elastičen

"Priporočamo, da je korak prožen, elastičen, ampak pri nekaterih je to zlasti na začetku težko. Takrat je bolje, da noge postavljajo bolj na zadnji del stopala. Govorimo o valjanju stopala. Ko vadeči dobi dovolj moči, ga postavimo bolj na preden del stopala, tako da tek postane prožen in elastičen," je za rubriko Minute za rekreacijo na Radiu Slovenija povedal dr. Branko Škof, ki dodaja:

"Tekaška vadba ni nikoli le vzdržljivostna vadba. Vadba mora biti kompleksna, vsebovati mora tudi vadbo za moč in za raztezanje, koordinacije. Gre torej za celostno vadbo."

Vse te nasvete je Branko Škof delil tudi vsem, ki so se v drugem aprilskem koncu tedna udeležili tekaškega tabora v Rovinju, ki ga je organiziralo akademsko atletsko društvo Slovan. Gost tabora je bil Miran Stanovnik, legenda relija Dakar. Ker je Stanovnik tudi navdušen tekač, velja upoštevati njegov nasvet:

"Ne razmišljajte, ali ste dovolj dobri in imate dovolj predispozicij za tek. Ne gre samo za tek, gre za druženje. Če se to odvija ob športni dejavnosti, ob ljudeh, ki znajo pravilno gledati na svet, toliko bolje. Če pretečeš 500 metrov, tudi dovolj. Garantiram, da je vredno poskusiti in se pridružiti takšnim ekipam oziroma taborom."

Tekaški korak naj bo čim bolj elastičen