Voznik je zapeljal pred kolono kolesarjev in stopil na zavoro. Prvi v koloni se je zaletel v avtomobil, naredil salto in pristal na glavi.
Voznik je zapeljal pred kolono kolesarjev in stopil na zavoro. Prvi v koloni se je zaletel v avtomobil, naredil salto in pristal na glavi. "Če ne bi imel čelade, bi se ubil, tako pa je k sreči le olupljen," je povedal Miro Kregar. Foto: Miro Krega Facebook

Zgodilo se je blizu Komende, dogodek pa je nov dokaz nestrpnosti na naših cestah, ki naj bo tudi v opozorilo vsem kolesarjem, ki izkoriščajo zadnje zelo tople poletne dneve. "Tip za nami, tremi kolesarji v vrsti, pridrvi, prehiti, zatrobi, zavije pred nas in na vso moč zavre, tako da se izpod gum kadi. Prvi se, seveda, zaleti, poleti in obleži. Tip skoči iz avta in kriči, da ima poln ku*** kolesarjev. In se je, verjetno, odločil jih nekaj pobiti ... Neverjetno," je na svojem profilu Facebooka zapisal Kregar, nekdanji svetovni prvak v ultraman triatlonu na Havajih.

Na kraj nesreče so prišli policisti, ki so voznika kaznovali. Voznik svojega početja pozneje ni obžaloval. Tudi on se je oglasil na Facebooku in zapisal, da je naletel na skupino kolesarjev, ki se je vozila vštric, zato kolone ni mogel prehiteti. Na hupanje se kolesarji niso odzvali. Ker je vedel, da bo kmalu klanec, je želel kolesarje čim prej prehiteti, vendar mu je nasproti prihajal avtomobil z zelo veliko hitrostjo. Reševal se je tako, da je hitro zapeljal nazaj na svoj pas in pritisnil na zavoro.
Da voznik nima najboljšega mnenja o kolesarjih, je hitro jasno, saj je svoj zapis na Facebooku začel z besedami: "Prekleti kolesarji. V redu, včasih koga res malo zaprem z avtomobilom, da mu dam misliti ..." Zapis je avtor s svoje spletne strani medtem že umaknil, ni pa edini, ki tako razmišlja, saj je Miro Kregar "odkril" še en podoben zapis: "Kolesarji ste se razmnožili kot zajci in nimate nobene olike. Takim, ki ste na kolesih in se vozite, kjer vam paše, se lahko reče le golazen na pedalih."
Miru Kregarju se zdi takšno razmišljanje nezaslišano. "Da včasih koga zapre z avtomobilom, to so vendar indici naklepnega uboja. Še dobro, da se ni končalo tragično. Dva sva se avtomobilu, ki je naglo zavrl, spretno izognila, tretji, Marko, pa se je zaletel vanj, naredil salto in priletel na glavo. Če ne bi imel čelade, bi se ubil, tako pa je k sreči le olupljen."
Kregarja smo še vprašali, ali takšno vedenje voznikov morda opaža tudi v tujini. "Nikakor. Če greš kolesarit po Avstriji, hitro opaziš, da je kultura precej višja. Že če se peljaš v okolici Kranjske Gore, so vozniki previdni in te ne prehitijo kar tako. Že po tem domnevaš, da ima avstrijsko ali nemško registracijo. Je pa res, da je v Avstriji tudi bolje poskrbljeno za kolesarje, saj imajo na cestah posebne pasove oziroma svoje steze."
Kolesarje torej prehitevajte varno, z dovolj razdalje. "Podobno, kot če naletite na traktor. Zmanjšate hitrost in prehitevajte le, če je varno. V Sloveniji je veliko takšnih voznikov, ki priletijo s preveliko hitrostjo in se jim nato izide za centimeter. Sašo Juraja iz Škofje Loke, državni prvak v duatlonu, je pred 15 leti umrl na takšen način, ker ga je zbila voznica. Seveda pa tudi kolesarjem polagam na srce: vozite največ pol meter ali meter od roba cestišča."