Rekreacija
Voznik je zapeljal pred kolono kolesarjev in stopil na zavoro. Prvi v koloni se je zaletel v avtomobil, naredil salto in pristal na glavi. "Če ne bi imel čelade, bi se ubil, tako pa je k sreči le olupljen," je povedal Miro Kregar. Foto: Miro Krega Facebook

Dodaj v

Morilci na cestah? "Malo zaprem kolesarje, da jim dam misliti!"

Incident pri Komendi nov dokaz nestrpnosti na cestah
17. september 2015 ob 11:19,
zadnji poseg: 17. september 2015 ob 12:04
Kamnik - MMC RTV SLO

Kamniški triatlonec Miro Kregar je s kolegi rekreativci med kolesarskim treningom doživel strašljivo izkušnjo. Voznik je kolono prehitel in nato na vso moč stopil na zavoro.

Zgodilo se je blizu Komende, dogodek pa je nov dokaz nestrpnosti na naših cestah, ki naj bo tudi v opozorilo vsem kolesarjem, ki izkoriščajo zadnje zelo tople poletne dneve. "Tip za nami, tremi kolesarji v vrsti, pridrvi, prehiti, zatrobi, zavije pred nas in na vso moč zavre, tako da se izpod gum kadi. Prvi se, seveda, zaleti, poleti in obleži. Tip skoči iz avta in kriči, da ima poln ku*** kolesarjev. In se je, verjetno, odločil jih nekaj pobiti ... Neverjetno," je na svojem profilu Facebooka zapisal Kregar, nekdanji svetovni prvak v ultraman triatlonu na Havajih.


Na kraj nesreče so prišli policisti, ki so voznika kaznovali. Voznik svojega početja pozneje ni obžaloval. Tudi on se je oglasil na Facebooku in zapisal, da je naletel na skupino kolesarjev, ki se je vozila vštric, zato kolone ni mogel prehiteti. Na hupanje se kolesarji niso odzvali. Ker je vedel, da bo kmalu klanec, je želel kolesarje čim prej prehiteti, vendar mu je nasproti prihajal avtomobil z zelo veliko hitrostjo. Reševal se je tako, da je hitro zapeljal nazaj na svoj pas in pritisnil na zavoro.

Da voznik nima najboljšega mnenja o kolesarjih, je hitro jasno, saj je svoj zapis na Facebooku začel z besedami: "Prekleti kolesarji. V redu, včasih koga res malo zaprem z avtomobilom, da mu dam misliti ..." Zapis je avtor s svoje spletne strani medtem že umaknil, ni pa edini, ki tako razmišlja, saj je Miro Kregar "odkril" še en podoben zapis: "Kolesarji ste se razmnožili kot zajci in nimate nobene olike. Takim, ki ste na kolesih in se vozite, kjer vam paše, se lahko reče le golazen na pedalih."

Miru Kregarju se zdi takšno razmišljanje nezaslišano. "Da včasih koga zapre z avtomobilom, to so vendar indici naklepnega uboja. Še dobro, da se ni končalo tragično. Dva sva se avtomobilu, ki je naglo zavrl, spretno izognila, tretji, Marko, pa se je zaletel vanj, naredil salto in priletel na glavo. Če ne bi imel čelade, bi se ubil, tako pa je k sreči le olupljen."

Kregarja smo še vprašali, ali takšno vedenje voznikov morda opaža tudi v tujini. "Nikakor. Če greš kolesarit po Avstriji, hitro opaziš, da je kultura precej višja. Že če se peljaš v okolici Kranjske Gore, so vozniki previdni in te ne prehitijo kar tako. Že po tem domnevaš, da ima avstrijsko ali nemško registracijo. Je pa res, da je v Avstriji tudi bolje poskrbljeno za kolesarje, saj imajo na cestah posebne pasove oziroma svoje steze."

Kolesarje torej prehitevajte varno, z dovolj razdalje. "Podobno, kot če naletite na traktor. Zmanjšate hitrost in prehitevajte le, če je varno. V Sloveniji je veliko takšnih voznikov, ki priletijo s preveliko hitrostjo in se jim nato izide za centimeter. Sašo Juraja iz Škofje Loke, državni prvak v duatlonu, je pred 15 leti umrl na takšen način, ker ga je zbila voznica. Seveda pa tudi kolesarjem polagam na srce: vozite največ pol meter ali meter od roba cestišča."

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Kefren
# 17.09.2015 ob 11:46
Sem kolesar in imam tudi kakšno slabo izkušnjo z avtomobili, ampak jih imam tudi kup kot šofer z kolesarji, mogoče celo več. Pač treba je razumet da če si en prileten stric z krizo srednjih let kupi kolo za par jurjev in navleče pajkice, to ne pomeni da lahko vozi po glavni prometnici namesto po vzporedni kolesarski stezi, ker se kao počuti profi in bi mu tam občasen sprehajalec verjetno pokvaril povprečno hitrost na gps sledi, ki jo je treba ruknit na facebook...
simonam
# 17.09.2015 ob 11:50
Takšnemu je treba sodit zaradi poskusa naklepnega umora. Prosim ne pustite stvari pri miru, ker to je nezaslišano.
camilo
# 17.09.2015 ob 11:42
Tale zgodba je zelo, zelo, dvostranska. Podobno kot pri motoristih.

Skratka, "amaterski SKY kolesarji" večkrat mislijo, da je cesta zaprta in namenjena zgolj njim. Semafor (rdeča luč), razporejanje na križiščih, ko kar naenkrat postanejo enakovredni avtomobilom, vožnja po dva ali več vzporedno...

Problem je potrebno gledati in reševati večplastno - ureditev cest, osveščanje voznikov avtomobilov in prav tako kolesarjev.
sparky17
# 17.09.2015 ob 11:38
Lepo da se začenja opozarjat na to problematiko. Saj sčasoma bomo na nivoju avstrijcev, nemcev, francozev in ostalih civiliziranih narodov. Samo vprašanje koliko se nas bo pobilo med sabo da bomo lahko dosegli ta nivo.
aaa
# 17.09.2015 ob 12:09
Če si kolesar lasti licenco, mu je dovoljeno par stvari več kot ostalim navadnim smrtnikom.

Ja pa kaj še? Svindal lahko tudi neovirano divja po smučiščih a ne? Loeb pa po cesti?

Kolesar z licenco rabi SPREMSTVO!!!!!! za takšno početje. Tega pa nima nikoli nihče, ki misli, da lahko po cesti dela kar se mu zljubi.
DnB
# 17.09.2015 ob 11:56
Takemu vzet izpit do konca življenja, nešteto pa je takih, ki ti trobijo kot idioti za hrbtom, ali pa te prehitevajo 5 cm od balance... Tudi tem bi bilo popolnoma legitimno vzeti izpit dokler ne opravijo izobrazevanja na to temo. Kolesar je cestni udeleženec in kot takega , ga moraš prehitevati kot motor ali avto, pomeni sosedni pas. Pac kakršna država , taka je mentaliteta na cesti. Tudi sam sem aktiven kolesar in sem doživel že marsikaj, da naletim pa na kaksnega takega patrona, se mi pa utrga, odbijem ga na mestu , pa se avto mu razbijem.
josh k.
# 17.09.2015 ob 12:24
Tudi sam se že večkrat naletel na kolesarje ki so vozili vštric in kljub temu, da so me opazili so nadaljevali po svoje. To tudi mene razjezi, ampak namerno zaviranje in stiskanje kolesarjev je nesprejemljivo, saj se lahko konča tragično.
jure-kacicnik
# 17.09.2015 ob 12:03
takšna dejanja so le izraz zafurstriranih in prikrito-nasilnih oseb, ki svoje življenske neuspehe podoživljajo in izživljajo izza volana nad neznanimi kolesarji, ker sicer v življenju nimajo moči spopasti se z njimi (svojimi demoni); vsekakor bi bilo treba takšnemu človeku zaradi čustvene neuravnoteženosti trajno odvzeti vozniško dovoljenje... saj bi človek kaj nardil takšnemu norcu, samo kaj češ, če bi ga pa v resnici moral pelat k psihiatru, ali pa celo na zaprti oddelek, bolnih se pač ne tepe...

kaj je res tako težko pritisnit na pedalko za zavoro in nato na pedalko za plin, tistih nekaj deset sekund k je treba počakat, pa tudi ne bo končalo sveta, če pa pa, naj se kar... al spet kaj doma ni vredu ali pa v službi, pa ker se ne upa rešit problemov tam kjer se gremo pa na ničhudega sluteče neznance izživljat in jih ogorožat in ubijat...
and13
# 17.09.2015 ob 12:05
Ta zadeva je zelo pereča, ampak je treba gledati malce širše. Po mojem se človek na kolesu ali v avtu obnaša enako. Torej kdor se sam sebi zdi tako pomemben, da bo vozil po sredi ceste, pa čeprav je zraven kolesarska, bo tudi v avtu vozil, kot da je cesta samo njegova.

Sam sem na cesti v obeh vlogah in v obeh vlogah me motijo oni drugi. Pa ne vsi. Motijo me kolesarji, ki mislijo, da je kolesarska steza le za druge, pa da oni lahko vozijo vštric. Motijo me organizirane skupine 20 in več kolesarjev, ki zasedejo cel pas in občasno še del nasprotnega, še posebej, če je za njimi ogromen kombi, da se še naprej na cesto čisto nič ne vidi.

In ko sem na kolesu, me motijo vozniki avtomobilov, ki prehitevajo na milimetre, ki se jim zdi, da morajo iti takoj mimo kolesarja, ker imajo večje vozilo kot kolesar, pa še je podobnih situacij.

Ampak v končni fazi pa je obupna tudi Slovenska skrb za kolesarje. Kolesarskih stez je za vzorec, pa še tam, kjer so, so obupno narejene in še slabše vzdrževane. Lahko je biti v Avstriji strpen do kolesarjev, ko pa jih na cesti praktično ne vidiš, ker je toliko kolesarskih stez ločenih od cest za avtomobiliste.
JohnSmith
# 17.09.2015 ob 12:11
Eni morajo na vsak način prehiteti kolesarja. Ne more se za njim peljati nekaj sekund. Prehiteti je treba, tudi če prehiteva v škarje.
Otoček
# 17.09.2015 ob 12:27
Slovenske ceste so odlicni pokazatelj (ne)kulture Slovencev.
twofours44
# 17.09.2015 ob 12:07
Malo več strpnosti in kulture na obeh straneh, pa bo v redu...
DnB
# 17.09.2015 ob 12:09
Vsem , ki vam gredo kolesarji tako na zivce , da bi jih kar gazili pa predlagam , da pritisnejo na oblastnike, da uredijo za nas primerne kolesarske poti oz. vsaj locevalne pasove. Ampak glede nato za kake psihotike gre, sem preprican da bi tudi tja zavijali pa trobili.
Samolaž
# 17.09.2015 ob 11:46
@križar53
če bi bili še vedno v rdečem sistemu, ti sploh nebi imel dostopa do interneta, razen v primeru, da bi bil na kakši visoki "pravoverni" poziciji v partiji.

Glede kolesarjev in voznikov, ja pozna se 45 let življenja z južnejšimi narodi tudi na tem področju. Naj se kdo odpravi s kolesom po Albaniji in to dandanes če ima jajca.
simonam
# 17.09.2015 ob 12:06
Ja, žal, problem mentalitete. Balkanska primitivnost.
rokec
# 17.09.2015 ob 12:41
Zakaj se ne JAVNO objavi imena tega človeka ki je to zapisal??
Ajde RTV, česa se bojite???
kyllingen
# 17.09.2015 ob 12:27
zato pa če maš srečo živiš blizu avstrije in opravljaš treninge tam... kot da bi se v drugi svet pripeljal... kam se vam tej tak mudi 24/7 lubi slovenci?... v kafič? na fuzbal tekmo?... pa kaj zdaj če moraš za pol minute prestavit v drugo? Se ti bo svet podrl?... Ni na svetu nobenega razloga da se spravlaš z avtom na nekoga ki je na kolesu... Ampak kaj ko vsak milsi da je bog i batina in se morajo vsi njemu umikat... saj so tudi luzerji na kolesu, nihče ne pravi da niso... tako kot so eni luzerji za volanom.... nastrada pa vedno kolesar,ker je pač v/na šibkejšem vozilu...
1-2-3
# 17.09.2015 ob 12:36
Tudi meni osebno gredo kolesarji, ki vozijo v štric izjemno na živce. Predvsem tisti geniji, ki imajo namesto da bi se skoncentrirali na vožnjo vmes še čas da klepetajo s "sosedom" in po nesreči še malo zavigujajo vmes tako da res ne veš, kdaj bo pred tabo zapelju ko jih prehitevaš. Res ne razumem teh kolesarjev, tudi sam sem kolesar pa mi na pamet ne pride kaj takega, če ne drugega gledam kot kolesar na svojo varnost in peljanje v štric po cesti polni avtomobilov to no, niti ne razumem kakšen užitek je v tem. Da pa sploh ne omenjam pešcev na podeželskih cestah, te mi pa res tako dvignejo pritisk, da bi res najrajši enkrat nekoga malo pritisnil nekam oz vsaj stopil in jih nadrl na polno. Zadnič se peljem po podeželski cesti, itak veste kakšne so v sloveniji, komaj se dva avtomobila srečata. In kaj vidim, trije pešči lepo v štric, pripeljem počasi, oni meni nič tebi nič kar lepo naprej vštric, tako da ko sem jih prehiteval, da sem moral iti z levim kolesom avta po travniku. Kot da se ne morajo umaknit, če se jaz vedno lahko... Sploh pa geniji, ki ponoči v trdi temajo korakajo po sredini podeželske cestd oblečeni v črne hlače in črno jopico brez kresničke ali svetilke. In potem se čudijo in jokajo ko jih kdo zbije, še par po hrbtu z gajžlo bi jim dau -.-
prlek
# 17.09.2015 ob 14:46
Moja izkušnja prejšnji teden
Dohitim dva kolesarja, ki se vozita vštric, cesta ravna in pregledna, nobenega avta nasproti. Začnem prehitevati res na široko, s celim avtom grem na nasprotni pas. Ampak eden izmed kolesarjem med pogovorom z drugim kolesarjem (očitno me sploh opazila nista) naenkrat zapelje čez sredinsko črto. Stopim na zavoro, ko blesav. Na srečo, je kolesar zavil nazaj na "svojo" polovico. Ampak manjkala je sekunda, da bi ga zadel.
In kdo bi bil kriv? Kolesar sigurno ne.
gape
# 17.09.2015 ob 12:50
V civiliziranih drzavah se kolesarji vozijo vstric in nobenemu ne pade na pamet, da bi se zato razburjal, razen mogoce kak primerek iz manj civilizirane drzave, kakrsnih je polno na nasih cestah in ocitno tudi na forumu. Tudi zapeljejo se na zacetek kolone pri rdeci, najprej speljejo oni, potem avtomobili. Res ne vem, mate taka jajca od avtov, da je to res tak problem?
V prometu ne more biti drugace, kot da ima sibkejsi vedno prednost in mora mocnejsi paziti. Kolesar pesca, avto kolesarja in motorista itd.
melanholik
# 17.09.2015 ob 14:15
V prometu ne more biti drugace, kot da ima sibkejsi vedno prednost in mora mocnejsi paziti. Kolesar pesca, avto kolesarja in motorista itd.

NE! Prednosti v prometu nima šibkejši, pač pa tisti, ki mu jo dajejo predpisi. Zakaj bi moral spuščat predse kolesarja, ki prihaja z neprednostne ceste? In obratno. Če prihajam s stranske ceste z avtom, bom počakal tudi kolesarja. Tu "velikost" ali "šibkost" nima nobene veze, drugače se lahko začnemo vozit s tanki.
storz
# 17.09.2015 ob 12:35
Kolesar je udeleženec v prometu! V kolikor bi bilo pri voznikih strpnosti dovolj, bi se kolesarja prehitdvalo tako kot se prehiteva - ko je pregledno in dovolj varno.
Res ni fino ce naletis na kolesarje, ki se vozijo vštric, pa vendar... So udeleženci v prometu, kot kak počasen traktor...in temu primerno kot voznik avtomobila odreagiras.
b7
# 17.09.2015 ob 15:35
Kot je bilo že rečeno, problem je na obeh straneh...v nepotrpežljivih voznikih in kolesarjih, ki mislijo, da je cesta njihova. Je pa treba počakat, da policija pove točno kaj se je zgodilo - voznik trdi, da so trije vozili vštric (kar je kršitev zakona tudi za tiste, ki imajo licenco), kolesarji, da so bili v vrsti, če je res nekdo pridivjal nasproti itd....

Se mi je pa že velikokrat zgodilo, da mi kolesar iz neprednostne stranske na glavno ulico zapelje pred avto brez da bi sploh pogledal. Nazadnje me je nek tak pametnjakovič videl in zanalašč pospešil, da bi se zapeljal tik pred mano in se je zložil na pesku v ovinku. Dobro, da se je skantal še na stranski cesti, ker meni je šou nasprot avto, jaz pa nimam 2m zavorne poti pri 50km/h, tko da je meu srečo, da mi ni končal pod kolesi. Upam, da ga je tok razsul, da si bo zapomnu za naslednjič...men na pamet ne pride izsiljevat prednost avtomobilom, ko sem na kolesu...eni pa kar počez iz neprednostne.
prlek
# 17.09.2015 ob 15:04
@hizli tren
" Da se vam ja ne bo kaj zgodilo, ko vidite kolesarja, ki gre skozi rdečo luč. Takoj živčni in nevoščljivi..
Probajte se enkrat peljati s kolesom pa da vas vidim, če se boste v ljubljani ustavljali na vsakem k.... semaforju. "


Ravno take sem imel v mislih.
Za Vas g. hizli tren prometni predpisi očitno ne veljajo.
Pa saj ste šibkejši udeleženec v prometu. Na vas je ja treba paziti.
Ampak, če sami ne poskrbite za svojo varnost....
Buldog
# 17.09.2015 ob 14:03
Tudi za kolesarje veljajo pravila cestnega prometa.
Zlasti pomembno je sledeče:
Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.
Ja, tudi kolo je vozilo in tudi za kolesarje velja to pravilo.

Veljajo pa za kolesarje tudi posebna pravila.
(1) Vozniki koles morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.
(2) Vozniki koles morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča.


Ker se pa nekateri sklicujete na licence, pa za vas veljajo še dodatna pravila:
(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena (op. vožnja drug za drugim) smejo vozniki koles, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Voznikom koles ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.
(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.
(3) Organizirana kolona voznikov koles, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri voznike koles (2 para). Organizirano kolono voznikov koles spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno s posebno opozorilno svetilko, ki oddaja rumeno svetlobo.
(4) Ko vozniki koles vadijo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih cestah tudi tekmovalna kolesa. Vozniki koles morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.
(5) Vozniki koles morajo imeti v času, ko vozijo po določbah tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo vozniki koles predložiti pri nadzoru na vpogled.


Če bi se kolesarji držali teh pravil, bi bilo precej manj incidentov!
potohodec
# 17.09.2015 ob 12:52
Voznika bi mora ovaditi za poskus umora in pika!
Ampak ne, naši policaji raje "vrebajo iz žbunja na neprijatelja", voznika, ki bo morda prekoračil dovoljeno hitrost za 10 km na uro. In ko ga dobijo, so zmagali, lopova pa kaznovali...In spet je tako, kot je bilo.
skydrumm
# 17.09.2015 ob 12:42
Tisti, ki naredi tako stvar naj ga kaznujejo, kaznujejo pa naj tudi kolesarje ki se vozijo po tri en zraven drugega in tiste ki se sami voziijo sredi pasu..
sonce12
# 17.09.2015 ob 15:59
@hizli tren: Če hočeš biti enakovreden v prometu, potem ustavi na vsakem rdečem semaforju ( ok če si nekje kjer si že pet minut sam pejt čez) V normalnem prometu tudi pri petih avtomobilih okrog pa počakaj, na zeleno, pa potem spet naprej.
Prav tako če je kolona ob rdeči luči vidim veliko kolesarjev ki rinej naprej do semaforja in nadaljujejo prvi v koloni, taki so tudi posebna vrsta, ki po svoje dojema predipse, ustaviš se za tistim avtom, ki je v koloni in če je možnost ob zeleni spustiš vse pred seboj.
melanholik
# 17.09.2015 ob 14:14
Nisem še videl kolesarja, ki bi šel čez rdečo v semaforju. Kako se pa razporejajo na križiščih?:)

Nisi še bil v Ljubljani? Tam je težje najti takega, ki ne gre.
savissik
# 17.09.2015 ob 13:47
Če sedim na sovoznikovem sedežu in naletimo na take "specialce" ki vozijo vzporedno, jim najprej ponudim bidon, ter zavpijem da se jim glavnina z rumeno majico neizbežno približuje. Raznorazni Froomi in Quintane se nato od sramu vendarle umaknejo. Vendarle spoznajo, da niso udeleženci na eni izmed trotedenskih velikih dirk.

Tudi sam kolesarim, a nikoli vzporedno s prijatelji po najbolj prometni regionalni cesti v bližini mest. Raje se zapeljem na podeželje in vozim v klanec.
LosAlamos
# 17.09.2015 ob 12:58
Takemu objestnemu vozniku bi jaz dovolil prevaženje samo še z vlakom.
levkup
# 17.09.2015 ob 12:21
Tudi kolesarji bi se morali zavedati svoje ranljivosti
na cesti. Vsak udeleženec prometa ima možnost (vsak
dan in na vseh koncih), opazovati da je vsaj tretjina
ljudi nesposobna upoštevati pravila. Da o strpnosti niti
ne govorimo. Zatorej ne jočite potem, ko se zgodijo nesreče.
Raje se jih trudite preprečiti in se ne obnašajte, kot da ste
naveličani življenja in ste se odločili za samomor. Pravila
veljajo tudi za pešce in kolesarje. Mar ne ?
Goalie
# 17.09.2015 ob 12:14
sparky17: In kako veš, kdo ima licenco in kdo ne? A ma lučko na glavi?
Buldog
# 17.09.2015 ob 16:16
@sparky17
17.09.2015 ob 14:52

Če se že sklicuješ na zakonodajo, ni treba kopirat zgolj in samo tistega, kar tebi paše, ostalo pa spustit.

Taka vzporedna vožnja kolesarjev z licenco je dovoljena samo na cestah, kjer ni kolesarske steze zraven, sicer morajo kolesarit na kolesarski stezi. (2. odstavek istega člena)
Vzporedna vožnja je dovoljena, če gre za skupino vsaj 4 kolesarjev, pri čemer lahko vzporedno vozita največ 2 kolesarja (3. odstavek v povezavi s 1. odstavkom istega člena)
Poleg tega mora v tem primeru kolesarje spremljat spremljevalno vozilo z lučjo (3. odstavek istega člena)
Ti kolesarji morajo imeti pri sebi licenco zveze ves čas vožnje (5. odstavek istega člena)

Poleg tega tudi za kolesarje veljajo VSA pravila cestnega prometa, tudi tisto, da se morajo na primernem mestu umakniti, če delajo kolono! Primerno mesto za umik kolesarja pa je tudi bankina, sestop s kolesa in čakanje na pločniku,...
Dejanski
# 17.09.2015 ob 13:46
Sam imam inštalirano kamero v avtu za prav take scenarije, ker se po naših cestah nekateri kolesarji res vozijo tako kot, da je cesta samo njihova... Od zasedanja celotnega voznega pasa, brez, da bi se umikali, kazanje sredinca, verbalnega napada kolesarjev na voznika pa do padcev... Ja, vse to sem v avtu že doživel... Ko pa kolesarje opomniš, da je zadeva posneta in jim pokažeš kamero v avtu, pa so kot angelčki... Tako, da v tem primeru ne verjamem ne vozniku avtomobila kot ne kolesarjem!!! Poštenim voznikom polagam na srce, da si za drobiž nabavijo kamero in se s tem izognejo možnim lažnim navedbam, ker komu bodo na sodišču verjeli (5 kolesarjem ali 1 vozniku???)...
Bivši uporabnik
# 17.09.2015 ob 13:45
Jaz sem na cesti tako voznik, kot kolesar- slednje je pogostejše. In seveda se najdejo pacienti kot ta voznik avtomobila. Ampak ko sem v avtu, pričakujem, da tudi kolesarji vozijo tako, kot se spodobi (kot vozim sam ko sem s kolesom)- da se vozijo meter od roba ceste na desni strani, da se ne vozijo drug poleg drugega in tako zavzamejo cel pas in da so med njimi vsaj 3 dolžine kolesa placa, da, če ne morem petih naenkrat prehiteti, lahko pridem vsaj vmes. In verjemite, tega jih zelo dosti ne počne...
svabo
# 17.09.2015 ob 13:23
v letu 2014 me je na specialki zbil avto. Ko sem se omoticen s poskodovanim vratom in zlomljenimi udi lezal ob cesti sta se namespravila voznik in sovoznica. Policija je ugotovila, da je izkljucna krivda voznika avtomobila za povzroceno nestečo. Dobil je izjemno visoko kazen ker je storil vec prekrskov in med drugim povzrocil nesreco izmalomarnosti. Sam sem seveda preko odvetnika maksimaliziral zahtevek za odskodnino. Bil je tako visok, da ga je zaradi povzrocitve iz malomarnosti od njega potem sla terjat zavarovalnica, ker obvezno zavarovanje ne krije skode proti tretjim osebam ce je nesreca povzrocena iz malomarnosti. Tip in zena sta bila primitivna Slovenceljna. Obcutek, da je potem moral poplacati vse je bilo posebno zadoscenje ob jasnem dejstvu da sem imel sreco da semprezivel.
rdečivrag
# 17.09.2015 ob 13:05
temu idiotu bi mogli vzeti izpit za avto in mu dati tako globo da si tudi muho več ne bi upal ubiti!!
Benten
# 17.09.2015 ob 12:53
Na cestah pogosto vidimo marsikaj. Kot je nekdo napisal, tudi amaterske Sky kolesarje, ki jih za pravila boli k, saj jim je pomembno samo to, da oni vozijo in trenirajo ali karkoli že. Vožnja vštric, v rdečo, po cesti, čeprav je tam kolesarska steza, vožnja v nasprotni smeri ... Je pa res, da je še huje z motoristi. Ti zahtevajo ogromno pravic zase in pozornosti, hkrati pa težko rečem, da sem kdaj videl motorista, ki je vozil po predpisih.
MLToronto
# 17.09.2015 ob 22:22
Sam veliko kolesarim, sploh rad imam ˝gorske etape˝, vedno se vozim čim bolj po robu, največkrat kar po skrajni desni črti in sem velikokrat dobil ogledalo po komovcu, res ne zastopim voznikov, ki namrno prehitevajo kolesarjo na centimetre, najbol žalostno je pa to da na vzponu na pokljuko ravno radoljške tablice so najbol agresivne, in si jih kamot zapomniš in jih srečaš na rudnem polju.... slaba je bila tudi kultura tujih motoristov prejšni vikend med vzponom na koren, je pa res da so steze namenjene kolesarjem (na znaku je samo kolo) srečaš veliko sprehajalcev s psi, vozički, rolerji in smučarske tekače, ki si lastijo celotno pot, ne samo polovice, sploh pa razni vikend kolesarji od martuljka do kranske gore, ki si lastijo celotno pot in se ne želijo umikati tudi na opozorila. Za konec pa še to.....niso samo vozniki avtomobilov brez kulture tudi kolesarji so taki, vsak naj pri sebi razčisti preden gre na cesto in bomo skupaj lahko uživali na naših ubogih cestah........
KricacX
# 17.09.2015 ob 17:12
Glede na stanje naših cest je iluzorno pričakovat, da se bo kolesar vozil od skrajnem robu vozišča. Je prenevarno. Dnevno se vozim po ižanski cest (z avtom, pa tudi s kolesom), pa je za kolesarje to smrtna past.
Dejansko bi moral kolesarje obravnavat kot avtomobile (kot naprimer na Nizozemskem). Torej prehitevanje kolesarja tako, kot se prehiteva avtomobil. Imel sem izkušnjo, ko sem dobil stransko ogledalo kombija v hrbet, ker je pač voznik ugotovil, da bo šlo na knap mimo. Na srečo sem jo odnesel brez poškodb.
Po drugi strani pa bi morali tudi kolesarji upoštevat prometne predpise (in tudi biti kaznovani podobno kot šoferji) Sploh v Ljubljani, kjer enostavno ne upoštevajo nikakršnih pravil in bontona in so včasih, kolesarji, včasih pešci, včasih avtomobili... pač kakor jim trenutno paše.
Diskus
# 17.09.2015 ob 16:22
Sramota od naroda, da se na strani RTV ja prepucavajo šoferji in kolesarji! Pa vse dejansko samo zaradi pet sekund, ki bi jih prišpralai eni ali drugi s tem ko bi počakali na prosto pot!!
Robiland
# 17.09.2015 ob 13:31
kolesarim vsak dan ze 10 let. Najvecja nevarnost so drugi kolesarji ter slepi pesci. Pac kultura malega provincialnega mesta.
plexi
# 17.09.2015 ob 12:55
@gape

Kolesarji bi se morali zavedati, da so šibkejši člen v prometu in se tako tudi obnašati. Kaj ti pomaga, če nisi ti kriv za prometno nesrečo, če si zdaj npr. invalid? Z večjo previdnostjo in pasivnostjo pa bi lahko nesrečo preprečil oz. se ji izognil...?
DnB
# 17.09.2015 ob 12:29
Kolesarji ki se vozijo v vecjih skupinah ali v stric so v glavnem profesionalci ali vsaj polprofesionalci na treningu. Velika večina jih vozi ob robu cestisca.
kyllingen
# 17.09.2015 ob 12:19
Menjat za 10 beguncev takoj...
porota
# 19.09.2015 ob 02:42
Če lahko avto kdaj počaka, da bo prihitel, se tudi kolesar lahko kdaj umakne, ko vidi da se je za njim nabrala kolona, kar je tudi njegova dolžnost. Ne pa da se obnaša kot Kralj. Na cesti Lesce Bled ko je kolona praktično vsak dan, je ob cesti kolesarska in ti gredo res na živce kolesarji na cesti.
LosAlamos
# 18.09.2015 ob 08:55
12mateja

Zato ker imate slabe izkušnje s kolesarji in ker vam ego ne dopušča, da pač se prilagodiš takim kolesarjem kot je tista enoročna kolesarska telefonistka. Opozori jo z zvočnim signalom pa počak da gre na stran s ceste kar bo vsem vzelo verjetno kakih 10 do 30 sekund. Na poti ki jo verjetno opravljaš po mestu v Ljubljani verjetno pot z avtomobilom ni krajša od 15 minut. Predvidevam, tudi, da ne srečah takih kolesarjev vsakič ko se pelješ po ljubljani. Ne metajte vse v isti koš!
Pozabljate na vodila, ki so vam jih inštruktorji v avtošoli povedali in sicer:
1. vozi pozoren in miren med vožnjo in pazi na najmanj 5 drugih v prometu kaj delajo,
2. pešca, kolesarja, rolkarja... imej kot, da je avtobus,
3. Ne hiti in ne bodi počasen v prometu....
fran
# 17.09.2015 ob 18:10
Se je 'reseval', da je stopil na bremzo:) dobra...:)
prlek
# 17.09.2015 ob 15:10
Pa ne me na robe razumeti, da zagovarjam voznike.
Sam se s kolesom ne vozim več, ker me je enostavno na cesti preveč strah "norih voznikov" in nimam nobenega veselja več.

Prosim vse: "Pamet v roke in strpnost"
Tako vozniki kot kolesarji in tudi pešci.
Koledar rekreacije
Kam na vadbo
RTV oddaje
Zametki balinanja segajo v antiko 00:04:16, 16.11.2018
Med dopustom ne opustite gibanja 00:06:30, 20.07.2018
Znamo otroke spodbujati h gibanju? 00:06:11, 29.06.2018