Vzdržljivostne preizkušnje se je udeležilo več kot 130 kajakašev iin kanuistov ter udeležencev na supu. Foto: Organizator
Vzdržljivostne preizkušnje se je udeležilo več kot 130 kajakašev iin kanuistov ter udeležencev na supu. Foto: Organizator

Udeleženci so veslali na krožni progi med Livado in zapornicami pri Ambroževem trgu, na progi, ki je bila dolga 5,5 kilometra. Začetek spusta je bil v petek ob 15. uri, zaključek pa 24 ur kasneje. Udeleženci so lahko preveslali poljubno število krogov, nekateri enega, številni precej več.

Lanski rekord, ki ga je postavil Niko Svoljšak, je meril dobrih 145 kilometrov, letos pa ga je izboljšal Jože Gostinčar, ki je preveslal 29 krogov, kar je zneslo slabih 160 kilometrov. Le dva kroga manj sta preveslala nekdanji slalomski reprezentant in olimpijec Fedja Marušič ter Pio Lapanja.

V ženski konkurenci je bila najvztrajnejša Jana Hočevar, ki je izziv zaključila po 71 preveslanih kilometrih. Dva kroga manj je preveslala Lucija Škrlep, Marjeta Skok in Taja Smukavec pa sta dosegli po 33 kilometrov.

Najvztrajnejša na supu je bila Zala Vidmar z 22 kilometri, med moškimi pa je Branko Kosi na deski preveslal 38,5 kilometra. Najhitreje je krog preveslal Jan Markelj.

Kajakaška akcija je nosila tudi dobrodelen pečat, saj so del zbranega denarja podarili Centru za usposabljanje, delo in varstvo Draga pri Igu (CUDV Draga), ki skrbi za otroke in mladostnike z motnjo v duševnem razvoju ter odrasle s pridobljeno poškodbo možganov.

Mestna občina Ljubljana jim je za potrebe ureditve nove stanovanjske skupine zagotovila objekt na Vodnikovi 5 v Ljubljani, CUDV Draga pa ga mora ustrezno opremiti. Skupaj z Dobrodelnim društvom Hiša Sonca bodo kajakaši z zbranimi sredstvi, letos jim je uspelo zbrati 1.500 evrov, pomagali pri nakupu dvigala, ki ga objekt nujno potrebuje.