Na Ljubljanskem maratonu bodo letos prvič preverjali tudi doping med rekreativnimi tekači. Foto: BoBo
Na Ljubljanskem maratonu bodo letos prvič preverjali tudi doping med rekreativnimi tekači. Foto: BoBo

"Prvič bomo ozaveščali udeležence maratona o škodljivostih dopinga, naključno izžrebane udeležence pa bomo tudi testirali. Rekreativni športniki se sicer ne obravnavajo enako kot tekmovalni športniki. Toda tudi zmage v rekreaciji, ki so dosežene z goljufijami, ne morejo biti verodostojne. Glavnina dela bo usmerjena na preventivo in ozaveščanje v sklopu dogodkov na Gospodarskem razstavišču," je pojasnil direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.
"Sem na pravi poti, podpiram čist šport"
Predstavniki Sloada bodo tako dejavni že v dnevih pred maratonom, ko bodo s projektom Izberi pravo pot na maraton skušali opozoriti splošne in športne javnosti o nevarnostih dopinga in boju proti prepovedanim poživilom. V sklopu sejma Tečem se bo Sloado predstavil s stojnico, kjer bodo udeležencem na voljo informativna gradiva, protidopinški kviz, mladi protidopinški ambasadorji pa bodo odgovarjali na vprašanja s področja boja proti dopingu. Med tekače bodo razdelili več kot 2000 silikonskih zapestnic in tekaških majic s sloganom Sem na pravi poti, podpiram čist šport.

Prenos Ljubljanskega maratona (tek na 42 km) bo v nedeljo ekskluzivno na MMC TV! Za zvočni del prenosa bodo poskrbeli kolegi z Vala 202 prek svojega spletnega tematskega športnega kanala. Začetek prenosa bo ob 10.20.


Boj proti dopingu se širi tudi med rekreativce

Doping največkrat povezujejo z vrhunskim, profesionalnim športom. Na žalost pa dopinga ne uporabljajo le športniki, ki se borijo za medalje na najvišji ravni tekmovanj, ampak tudi rekreativni športniki. Boj proti dopingu je bil do zdaj v Sloveniji namenjen zgolj ozkemu krogu ljudi, mladim perspektivnim športnikom in vrhunskim športnikom, rekreativni športniki pa so bili zaradi omejenih sredstev Sloada zapostavljeni, saj se niso izvajali programi ozaveščanj, ki bi bili neposredno namenjeni njim oziroma bi se izvajali na rekreativnih prireditvah.
Petina rekreativnih športnikov uživa nedovoljena poživila
Čeprav raziskav s področja dopinga v rekreativnem športu ni prav veliko, obstoječe raziskave pričajo o zlorabah prepovedanih snovi tudi na rekreativni ravni. V zadnjih dvajsetih letih naj bi se zloraba prepovedanih snovi med rekreativnimi športniki s petih povečala na 20 odstotkov. Razlogi za uporabo dopinga med rekreativci temeljijo predvsem na osebnostnih lastnostih posameznika ter dostopnosti, saj so prepovedane snovi prek spleta dostopne praktično vsakomur.
Zmagati je treba pošteno
Uporaba dopinga pri rekreativnih športnikih ne pomeni goljufanja v smislu kršenja pravil, temveč goljufanje samega sebe, ko z uporabo prepovedanih snovi nekdo nepošteno doseže boljše rezultate, kot bi jih sicer. Bistvo rekreativnega športa ni zmaga za vsako ceno, temveč zdrav način življenja.