Na poletno soboto je proti Goriškim brdom kolesarilo skoraj 1.300 udeležencev. Foto: Vinska klet Goriška Brda
Na poletno soboto je proti Goriškim brdom kolesarilo skoraj 1.300 udeležencev. Foto: Vinska klet Goriška Brda
Dogodek dobiva tudi mednarodno razsežnost, saj se ga med drugimi udeležujejo celo kolesarji iz Belgije. Foto: Vinska klet Goriška Brda

Tradicionalna športna prireditev Vinske kleti Goriška brda, ki se odvija v okviru Praznika češenj, je na sončno in vročo soboto privabil skoraj rekordno (največ kolesarjev je bilo leta 2011, in sicer 1.385) število udeležencev, ki so vozili na 108 km dolgi trasi Ljubljana-Dobrovo. V Brda je tako v zadnjih dveh desetletjih prireditve prikolesarilo več kot 20 tisoč obiskovalcev. Gre za projekt, ki soustvarja zgodbo o Brdih – o deželi vina in češenj, vse bolj priljubljeni tudi za zdrav in aktiven oddih.

"Udeleženci so 108 km dolgo pot od Ljubljane čez Črni Vrh in Ajdovščino do Dobrovega zmogli brez večjih težav. Na podelitvi smo poleg najštevilčnejših klubov nagradili najstarejše udeležence ter najštevilčnejšo družino," je za TV Slovenija povedala Neja Škrinjar iz Vinske kleti Goriška brda in dodala:

"Dogodek pridobiva tudi mednarodno razsežnost, saj se ga med drugimi udeležujejo celo kolesarji iz Belgije, ki jim je bil maraton češenj zadnja etapa 1420 km dolgega potovanja s štartom v belgijskem mestu Meerle. Posebne nagrade smo podelili tudi vsem, ki so vsa leta sodelovali pri tem uspešnem projektu, večjim kolesarskim klubom in posameznikom, ki so še posebej izstopali – najstarejši kolesar, najštevilčnejša družina … S svojim obiskom nas je počastila tudi ekipa Ljubljanske opere in baleta, ki je v okviru podelitve poskrbela tudi za nekaj odličnih glasbenih užitkov."

Po maratonu je bila dobrodelna prireditev, kjer so športniki zbirali denar za Fundacijo Vrabček upanja za Oddelek invalidne mladine v Stari Gori.

Konec tedna pa je bil tudi v znamenju Odprtih briških kleti. Svoja vrata je odprlo kar 26 briških vinarjev. Za pohodnike so pripravili triurni pohod Od češnje do češnje.

Vrhunec čaščenja briške češnje bo ta konec tedna na že 49. Prazniku češenj na Dobrovem.