Maraton Franja je najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji. Foto: BoBo
Maraton Franja je najbolj množična kolesarska prireditev v Sloveniji. Foto: BoBo

Prireditelji pričakujejo, da bo na tridnevnem dogodku na šestih trasah več kot 8.000 kolesarjev, novost pa je 83-kilometrski maraton Barjanka, ki bo v soboto.

Maraton Franja se bo začel v petek, 8. junija, v ljubljanskem BTC Cityju s kronometrom Ljubljana-Domžale-Ljubljana, ki bo štel tudi za državne naslove.

Naslednji dan bo ob 8. uri na Kongresnem trgu štart maratona Barjanka, ob 16. uri pa v BTC-ju štart družinsko-šolskega maratona, pol ure pozneje bo preizkušnja za najmlajše.

Vrhunec dogodka bo v nedeljo, ko sta na programu maratona. Ob 9. uri se bodo izpred Kristalne plače v BTC-ju kolesarji podali na 156-kilometrski Maraton Franjo BTC City, ob 10.40 pa na krajšo razdaljo, 97 kilometrov dolg Triglav Mali maraton Franja BTC City.

Novost letošnjega kolesarskega maratona je sobotna Barjanka. Gre za turistično-športni dogodek, ki ni tekmovalne narave, saj se čas ne bo meril. Barjanka povezuje občine, ponudnike in društva, poteka po vseh sedmih občinah v Krajinskem parku Ljubljansko barje in je dolga 83 kilometrov.

Direktor dirke Gorazd Penko je prepričan, da ima Barjanka med vsemi šestimi preizkušnjami v sklopu Maratona Franja največji potencial. "Barjanka je trend, saj prireditelji številnih dirk v svoje trase vključujejo vse več makadamskih odsekov," je med drugim povedal.