Maraton treh src je najstarejša tekaška prireditev v regiji. Foto: www.alesfevzer.com
Maraton treh src je najstarejša tekaška prireditev v regiji. Foto: www.alesfevzer.com

Starta tekov na 42 in 21 km bosta ob 9. uri, deset minut pozneje bodo začeli na 10.000 m, ob 9.15 pa na 5000 m. Ob 9.20 bo še start nordijske hoje na 10.000 m. Poleg DP-ja na 21 km bo domače prvenstvo potekalo še v nordijski hoji, na 21 in dva kilometra pa bodo vojaška prvenstva.

"Letos je bilo lažje vse skupaj pripraviti, lani ob tem času niti nismo vedeli, kako bomo izpeljali maraton zaradi omejitev med pandemijo. Trasa bo ostala ista kot v 2022, teka na pet in 10 km pa bosta, tako kot nordijska hoja, potekala po nekoliko drugačnih progah," je povedal Marko Pintarič, generalni sekretar organizatorjev maratona.

Ti želijo, da bi maraton ostal na vrhunski ravni, zato so pritegnili tudi nekaj povabljenih tekačev iz Kenije, med njimi bo tudi maratonec s časom 2:14, je izpostavil Pintarič. Dodal je, da so se povezali tudi z najboljšimi slovenskimi maratonci, nastop na 42 km je potrdil Rok Puhar.

Dopoldne bodo tekli odrasli, popoldne pa otroci. "Pri vas je tako lepo, zato se radi vračamo, slišimo vedno znova. Tudi nekdanji predsednik Borut Pahor, stalni udeleženec tekmovanja, je lani izpostavil dobro voljo in 40 let tradicije. Pričakujemo od 8000 do 10.000 aktivnih udeležencev, od pohoda pa do teka s psi," je pojasnil Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

Maratona v Avstrijo tudi letos še ne bo, saj je bila podaljšana mejna kontrola s Slovenijo. Gerlec je povedal, da si želijo znova sodelovati, ampak odločitev vlade v sosednji državi je za zdaj taka, da ne omogoča tovrstnega sodelovanja.

Najstarejša tekaška prireditev v regiji skupaj z Ekologi brez meja je lani stopala na pot prireditve "brez odpadkov". Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja, je naštela nekaj lanskih številk. "Ločeno smo zbrali približno 700 kg odpadkov, 91,5 odstotka vseh. To je pomenilo le 156 gramov odpadkov na posameznega udeleženca, v tujini pride tudi do kilogram na maratonca."

Proračun maratona se giblje med 150.000 in 200.000 evri, kar je odvisno od udeležencev. Stroški so bili lani manjši, ker ni bilo vabljenih tujih tekačev, za katere je treba nameniti dodatek.