18. Poli maraton je z različnih koncev sveta privabil približno 4000 udeležencev. Foto: MMC RTV SLO
18. Poli maraton je z različnih koncev sveta privabil približno 4000 udeležencev. Foto: MMC RTV SLO

Kolesarji so zbirali denar za gasilce. Udeleženci, ki so prišli iz 18 držav, so morali prekolesariti 18 kilometrov. Približno 4000 prijavljenih kolesarjev je zaradi epidemije novega koronavirusa kolesarilo precej drugače, vsak zase in tam, kjer je želel. Udeležbo je bilo treba dokazati s posnetki na družbenih omrežjih oziroma na različnih aplikacijah.

Ob 11. uri, ko je odjeknil strel startne pištole na 18. Poli maratonu, se je na pot odpravila skupina kakih 100 kolesarjev. A niso bili prvi, ki so se zavihteli na kolo, je povedal predsednik Kolesarskega kluba in član uprave Perutnine Ptuj David Visenjak: "Dobili smo sporočilo ob četrti uri zjutraj, da je skupina Slovencev prevozila Poli maraton v Avstraliji."

Čeprav je bilo treba prekolesariti najmanj 18 kilometrov, priložnosti, da se podajo na siceršnjo 50-kilometrsko traso, organizatorji niso izpustili. Kot pravi direktor Kolesarskega kluba Perutnine Ptuj Marjan Kelner: "Mi, ki delamo maraton, se nikoli nismo imeli priložnosti peljati po trasi."

Med 4000 udeleženci je bilo letos še posebej veliko gasilcev, saj bo glavni pokrovitelj za okoliška gasilska društva, ki so letos ob odpovedi številnih dogodkov ostala brez dela prihodkov, prispeval donatorska sredstva. Kar 80 gasilcev se je zato zbralo v Hajdošah. "Če ne gremo mi na Ptuj, pa smo si ga tu v Hajdošah naredili sami. Se mi zdi dobra poteza, da od vsakega prijavljenega namenijo en evro v sklad za gasilce."

Gasilcem naj bi Perutnina Ptuj tako namenila najmanj 4000 evrov.