V zaprtih prostorih morajo vsi (trenerji in udeleženci) ves čas nositi masko, razen med vadbo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
V zaprtih prostorih morajo vsi (trenerji in udeleženci) ves čas nositi masko, razen med vadbo. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

"Odločitev o tem je izključno odgovornost vseh udeleženih," navaja NIJZ. "Pri kontaktnih rekreativnih športih in športih v dvojicah je zaradi bližine možnost prenosa okužbe med udeleženci velika," še opozarjajo.

NIJZ poleg splošnih priporočil za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom izvajalcem organizirane rekreativne vadbe svetuje, naj bo razpored vadbe različnih skupin pripravljen tako, da se vadbe med seboj časovno ne prekrivajo in da se različne skupine vadečih med seboj ne srečujejo.

Vsi rekviziti, oprema in naprave, ki se uporabljajo med vadbo, morajo biti predhodno ustrezno razkuženi.

V športni objekt in na površine je treba vstopati posamezno na razdalji najmanj 1,5 oziroma 2 metra.

Udeleženci si morajo umiti ali razkužiti roke ob vstopu v objekt in še enkrat neposredno pred vstopom na športno površino, to morajo storiti tudi neposredno po vadbi in ob odhodu iz objekta.

V zaprtih prostorih morajo vsi (trenerji in udeleženci) ves čas nositi masko, razen med vadbo.

Udeleženci in trenerji naj vzdržujejo medsebojno razdaljo dva metra oziroma več, če gre za vrste športa s hitrimi gibi in veliko hitrostjo. Medosebna razdalja glede na vrsto rekreativne športne dejavnosti med gibanjem mora biti tolikšna, da se prepreči kapljični prenos z ene osebe na drugo. NIJZ svetuje, da to določi , specialist medicine dela, prometa in športa, ki naj presodi tudi potrebno površino športnega objekta oziroma igrišča za posameznega udeleženca.

V zaprtih dvoranskih prostorih naj bo skupina čim manjša, še svetuje NIJZ. Udeleženci naj v največji mogoči meri uporabljajo vsak svoj športni rekvizit, rekvizitov za individualno vadbo naj si ne izmenjujejo.

Prhe je treba čistiti in razkuževati po vsakem uporabniku ter jih stalno zračiti. Če to ni mogoče, NIJZ odsvetuje njihovo uporabo. Garderobe je treba čistiti in razkuževati po vsakem uporabniku.