Maraton Franja je največja rekreativna kolesarska prireditev v Sloveniji. Foto: BoBo
Maraton Franja je največja rekreativna kolesarska prireditev v Sloveniji. Foto: BoBo

Prireditelji pričakujejo, da bo udeležba ob lepem vremenu presegla 8.000 registriranih tekmovalcev, kar bi bil nov rekord največje slovenske kolesarke rekreativne prireditve, ki je bila prvič izvedena 22. julija 1982 pod taktirko pokojnega Zvoneta Zanoškarja na pobudo Toneta Fornezzija - Tofa. Na prvi dirki je bilo približno 700 udeležencev.

Tekmovalci bodo letos izbirali med petimi različnimi zmogljivostnimi preizkušnjami. Prvi dan (10. junija) bo na sporedu vožnja na čas Ljubljana-Domžale-Ljubljana (22 km/44 km). V soboto bosta na sporedu Hofer družinsko-šolski maraton (25 km) in Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,5 km), vrhunec prireditve pa bo v nedeljo, ko bosta na sporedu veliki maraton Franja BTC City (156 km) in mali maraton Franja BTC City (97 km).

Posebno presenečenje novinarske konference sta bila napoved oživitve proizvodnje koles pod znamko Rog v Sloveniji in podpis pisma o nameri družb Gorenje in BTC. "V Gorenju imamo ustrezno znanje in izkušnje, ki jih lahko izkoristimo, da damo nov zagon in vrnemo ponos eni izmed legendarnih slovenskih blagovnih znamk. Prepoznali smo naraščajoč trend tako pri množičnosti in priljubljenosti kolesarstva kot na področju e-koles in se odločili pridobiti blagovno znamko, ki ima na tem področju velik potencial za ponovno rast," je dejal Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja.