Zima zima bela? V Kranjski Gori in Ratečah letos žal ne, če ne bi bilo tehničnega snega, smuka in tek ne bi bila mogoča. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Zima zima bela? V Kranjski Gori in Ratečah letos žal ne, če ne bi bilo tehničnega snega, smuka in tek ne bi bila mogoča. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Tako slabe zime ne pomnim. Kadar ni bilo snega, je bil vsaj mraz, tokrat pa imamo pogosto dež z južnim vetrom, ki še bolj topi sneg. Kar šestkrat smo imeli že odjugo, po navadi jo imamo enkrat ali dvakrat na sezono," nam je povedal Matej Soklič, ki v Ratečah skupaj s Turizmom Kranjska Gora skrbi za urejenost tekaških prog.

Če se lahko običajno pohvalijo s 35 kilometri tekaških prog in s povezavo do Kranjske Gore na eni strani in Planice oziroma Tamarja na drugi strani, so tokrat pripravljene le proge v okolici Rateč, seveda s pomočjo tehničnega snega.

"V koledarskem letu smo imeli šele v sredo prvi sneg, a ga je zapadlo le pet centimetrov. V naslednjih dneh bomo na meji med dežjem in snegom, upajmo, da bo snežilo in bomo lahko uredili več prog. Slabe snežne razmere se poznajo tudi na obisku, saj je tekačev zgolj tretjina, če primerjamo s prejšnjimi leti. V danih razmerah so proge sicer maksimalno urejene, poratrakirano je vsak dan."

Stroški niso majhni. "Ura ratrakiranja stane 100 evrov. Nekaj stroškov sicer pokrije občina. Na koncu bomo na pozitivni ničli, treba pa bi bilo vlagati in kupiti še kakšen snežni top. Zdaj imamo le enega," dodaja Matej Soklič.

Od letos tek ni več brezplačen, vstopnica stane pet evrov (upokojenci in otroci plačajo tri evre). "Večina je to sprejela normalno, nekateri pa se pritožujejo in nočejo plačati, češ da je urejenih le nekaj kilometrov prog."