Pot spominov in tovarištva, PST Foto: BoBo
Pot spominov in tovarištva, PST Foto: BoBo

Vest o odpovedi so objavili na uradni spletni strani pohod.si. Ob tem so zagotovili, da bo prireditev prihodnje leto med 6. in 8. majem. "Ostanite zdravi, #ostanite doma!" so ob tem pozvali.

Letos je bila prireditev na sporedu od 7. do 9. maja. Lani se je pohoda udeležilo kar 34.602 ljudi, pred štirimi leti pa so našteli več kot 36.000 udeležencev.

Pohod po trasi bodeče žice
Gre za prireditev, ki je bila nekoč poznana z imenom Pot spominov in tovarištva (kratica PST). Gre za 32,5 km dolgo pot okrog Ljubljane. Speljana je po trasi bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno, med 23. februarjem 1942 in 26. majem 1945, omejevala mesto. Žičnato ograjo so postavili italijanski in kasneje nemški okupatorji. Tradicionalni pohodi po nekdanji trasi žice potekajo od leta 1946 dalje. Prvi pohod se je odvil v sklopu festivala telesne kulture 23. junija 1957.

MOL leta 1985 odprl pešpot
Prve ureditve in oznake poteka trase so nastale že leta 1959, ko so postavili prve spomenike. Leta 1972 so začeli z ureditvijo peščenih poti z drevoredi. Celotna ureditev te poti se je končala leta 1985, ko je Mestna občina Ljubljana na 40-obletnico osvoboditve, 9. maja, odprla pešpot.

Prireditev praviloma traja tri dni
V času Jugoslavije je bila udeležba vsakoletnega pohoda obvezna za vse ljubljanske šolarje, študente in delavce, ki so praviloma naredili živi obroč okrog mesta tako, da so se prijeli za roke. Po nastanku samostojne Republike Slovenije je postala udeležba na pohodu neobvezna, kljub temu pa se številni prebivalci odločijo za to pot. V času pohoda ob žici poteka tudi tekmovanje Tek trojk oz. Trojke. Gre za 29- ali 12,5-kilometrski tek po tem zelenem obroču okrog mesta. Prireditev praviloma traja tri dni, vsakoletne datume pa določajo dnevi četrtek, petek in sobota pred 9. majem. Prvi dan je pohod organiziran za ljubljanske vrtce, drugi dan za šolarje in tretji dan za občane.

Z vsemi žigi do medalje
Udeleženci pohoda prejmejo papirnato zloženko, pri obisku vsake od osmih kontrolnih točk pa nanjo dobijo žig in podatek o času obiska. Prireditev poteka med 6. in 17. uro, potem se kontrolne točke zaprejo. Kdor prehodi celoten obroč in zbere vse kontrolne žige, prejme medaljo.