Planinci so uživali v  sončnem dnevu. Foto: Manca Čujež
Planinci so uživali v sončnem dnevu. Foto: Manca Čujež

Privoščili so si polno malho doživetij na vodenih planinskih in kolesarskih izletih, ustvarjalnih in orientacijskih delavnicah, med plezanjem, ob prikazu gorskega reševanja, razstavi ob 120-letnici Planinskega vestnika ter spoznavanju planinske organizacije in opreme. Slovesni sprevod praporščakov planinskih društev je bil uvod v slavnostno prireditev, planinsko druženje pa zvečer sklene letni kino.

Planinska zveza Slovenije že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, četrto leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za ljubitelje gora vseh generacij, ki so ga letos skupaj s partnerji pripravili PZS, PD Kranj in RTC Krvavec. Udeleženci, ki so na vseslovenski planinski praznik prišli od blizu in daleč, so polnokrvno doživeli planinstvo kot način življenja. Mladi planinci so uživali v orientacijskem iskanju skritega zaklada, slikanju na kamne, ustvarjanju naravnega superjajčka in plezanju na plezalnem stolpu na Gospincu.

Odrasli so se v družbi vodnikov ali samostojno razgledovali po slikoviti okolici na planinskih izletih po Tihi dolini, na Vrh Korena in v spremstvu biologov po Krvavcu ter na kolesarski turi po Krvavcu in med spustom v dolino. Majhne in velike je pritegnil prikaz reševanja s sedežnice kranjskih gorskih reševalcev, z zanimanjem pa so si ogledali tudi stojnice. V vrvež se je pomešal Val 202, tako da so planinski utrip s Krvavca lahko začutili poslušalci po vsej Sloveniji.