Žogice naj bodo le za enkratno uporabo. Foto: EPA
Žogice naj bodo le za enkratno uporabo. Foto: EPA

Teniška zveza je uporabnikom igrišč namenila izčrpna priporočila o vadbi na teniških igriščih. Med ključne spada to, da so garderobe in skupni prostori za shrambo opreme zaprti. Uporaba sanitarij je dovoljena le v primeru, da upravitelj lahko zagotovi ustrezno razkuževanje prostorov in sredstva za razkuževanje rok.

Igralcem svetujejo, da s sabo prinesejo le lopar in žogice, kar zadeva pa samo število igralcev na igrišču, pa so dovoljeni le posamični dvoboji, medtem ko lahko v dvojicah igrajo le člani istega gospodinjstva. Pri tem je treba ves čas ohranjati medsebojno razdaljo.

Kot poudarjajo pri teniški zvezi, je igranje tenisa dovoljeno zgolj splošni javnosti v rekreativne namene in ne za organizirane trenažne procese športnikov tekmovalcev. Za bolj tekmovalne rekreativce velja omeniti tudi to, da odsvetujejo hojo na tekmečevo stran za pregled odtisa žogice.

Precej omejitev je tudi glede pripomočkov na igrišču, med drugim se ne sme uporabljati košev za smeti. Uporaba vlečke za čiščenje igrišča je dovoljena le s predhodno umitimi ali razkuženimi rokami. Če igralci ukrepov ne bodo spoštovali, lahko upravljavec zapre igrišča.

18 DOLOČIL ZA UPRAVLJALCE TENIŠKIH IGRIŠČ
1. Garderobe, sanitarije in skupni prostori (hramba teniških loparjev oziroma torb, košar z žogicam in rekvizitov) naj bodo zaklenjeni in jih igralci ne smejo uporabljati.
2. Igralci s seboj prinesejo le lopar in žogice, vsa ostala oprema pa se močno odsvetuje.
3. Igra na igrišču mora potekati posamično (single). Upošteva se priporočena minimalna razdalja 2 metra ali več.
4. Večje skupine, 3 ali 4 igralci, so dovoljene izključno za člane skupnega gospodinjstva. Posledično so skupinske vadbe igralcev, ki niso družinski člani, prepovedani.
5. Iz igrišča se odstranijo vsi drugi pripomočki kot so grablje, pripomoček za ravnanje terena, metlica za čiščenje črt, koše za smeti se prekrije in zavaruje, saj jih igralci ne smejo uporabljati.
6. Prihod na igrišče naj bo največ 5 minut pred rezerviranim terminom igranja, igralci pa naj se odpeljejo domov takoj po koncu igre. Posedanje pred klubsko hišo ni dovoljeno.
7. Uporaba pripomočkov za urejanje igrišč je dovoljena izključno upravljalcem teniških igrišč.
8. Klopi naj bodo nameščene na nasprotni strani igrišča.
9. Po končani igri se žogice obvezno spravi v pločevinko za žoge in zavrže.
10. Vlečka za čiščenje igrišča naj bo obešena na ograji ali nameščena na podstavku. Uporaba vlečke je dovoljena le z uporabo zaščitnih rokavic, katere igralca prineseta s seboj.
11. Upravljalec teniških igrišč mora za vsako tenisko igrišče zagotoviti razkužilo za roke.
12. Igralci morajo ob vstopu in izstopu iz teniškega igrišča razkužiti roke.
13. Po končani igri se igralca ne rokujeta.
14. Uporaba cevi za zalivanje igrišča ni dovoljena.
15. Uporaba pitne vode na igrišču ni dovoljena.
16. Košara z žogami za vadbo ni dovoljena, saj bi dotikanje košare, ki se uporabljajo za vadbo, lahko pomenilo potencialno okužbo.
17. Osebje kluba je zadolženo za nadzor igralcev na igrišču. V primeru, da igralci ne upoštevajo priporočil za varno igranje, se igrišče zapre.
18. Igralce, ki kršijo pravila, se odstrani z igrišča in se jim prepove igranje na igrišču do popolne ukinitve vseh ukrepov, ki veljajo v Sloveniji.

Golf
Podobni ukrepi veljajo tudi za druge športne panoge, tako tudi za igralce golfa in upravljavce igrišč. Garderobe so zaprte, uporaba sanitarij je dovoljene le ob ustreznih razkuževalnih postopkih, prihod na igrišče svetujejo 15 minut pred začetkom igre, interval pa naj bo najmanj 10 minut. Posedanje pred klubsko hišo ni dovoljeno, podobno kot pri tenisu. Podrobnejša navodila TUKAJ.

Luknje na igrišču morajo biti pokrite ali pa so vložki dvignjeni in je luknja zaključena ob dotiku žogice z vložkom. Tako ni treba pobirati žogice iz luknje.

Balinanje
Pri balinanju skupni treningi in tekmovanja tudi še niso dovoljeni. Balinarska zveza Slovenije naproša rekreativne in tekmovalne balinarke in balinarje, da se strogo držijo navodil pristojnih institucij, ki še vedno prepovedujejo druženja v večjih skupinah ter treninge in tekmovanja. Več TUKAJ.