Hokej na ledu je očitno lahko kar šport za vso družino ... Pristojni sicer opozarjajo, da je drsanje na naravnih drsališčih lahko nevarno. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Hokej na ledu je očitno lahko kar šport za vso družino ... Pristojni sicer opozarjajo, da je drsanje na naravnih drsališčih lahko nevarno. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Rogla, Kope, Mariborsko Pohorje na vzhodu, Vogel, Kranjska Gora, Krvavec, Velika planina na zahodu oziroma v osrednji Sloveniji – to so le nekateri priljubljeni cilji ljubiteljev smučanja. Snega je na smučiščih dovolj, test na novi koronavirus pa po novem ne sme biti starejši od enega tedna.

Jutranje temperature so globoko pod ničlo, tako da so številne ledene površine zamrznile. V Ratečah smo ob velikem vrvežu na tekaških progah ujeli kar nekaj ljubiteljev drsanja in tudi hokeja, ki so izkoristili odlične razmere.

Z današnjim dnem je vlada sprostila tudi nekatere ukrepe na področju rekreacije. Tako na prostem kot v zaprtih prostorih je dovoljena rekreacija v skupinah do deset vadečih ob ohranjanju najmanj dveh metrov medosebne razdalje. Spet so dovoljeni tudi smučarski tečaji.

V Ratečah je zadnje dni zelo veliko ljubiteljev smučarskega teka, ki uživajo v idealnih razmerah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Ratečah je zadnje dni zelo veliko ljubiteljev smučarskega teka, ki uživajo v idealnih razmerah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Na Mariborskem Pohorju brezplačno testiranje na dveh lokacijah

Slovenska smučišča prvi dan od ukinitve omejevanja prehoda med občinami in regijami začenjajo z opazno večjim obiskom, ki še vedno poteka ob spoštovanju ukrepov za preprečitev širjenja okužbe. Na Mariborskem Pohorju med počitnicami računajo na dober obisk. Kot je za STA povedal Miha Rubin iz Marproma, so že konec tedna našteli okoli 4000 obiskovalcev, danes pa do poldneva okoli 1500 in s tem občutno več kot prejšnji ponedeljek.

"Vsem obiskovalcem bomo tudi v teh dneh omogočali, da pred vstopom na smučišče opravijo brezplačno hitro testiranje. Ta teden bo potekalo v ponedeljek in sredo na spodnji postaji gondole, v soboto pa tudi na zgornji," je povedal Rubin in dodal, da so trenutno odprta skoraj vsa njihova smučišča, zato ne pričakujejo, da bi bila gneča prevelika za zagotavljanje vseh predpisanih ukrepov.

Na Rogli zimsko vzdušje, a brez prave gneče

Na Rogli je danes prvič letos pravo zimsko vzdušje, smuka pa po besedah Romana Kejžarja iz Uniturja odlična, saj delujejo skoraj vse naprave: "Seveda pa ni tiste gneče, ki smo je pri nas vajeni v običajnih šolskih počitnicah, ko so odprte in polne vse hotelske zmogljivosti in apartmaji. Letos gre predvsem za domače dnevne obiskovalce." Z obiskom in razpoloženjem so zadovoljni tudi na Kopah, kjer prav tako opažajo veliko povečanje števila smučarjev. Direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž je poudaril: "Vsi upoštevajo zdravstvene ukrepe, če kdo morda ne, pa ga na to prijazno opozorimo."

Na Golteh so prejšnji konec tedna smučarsko sezono po daljšem času šele začeli. Tudi pri njih bo večino dni, zlasti v petek, soboto in nedeljo, na voljo hitro testiranje pri spodnji postaji nihalke, kako bo med tednom, pa bodo še videli, saj je po besedah direktorice Suzane Srdić precej težko dobiti izvajalca. Prve tri dni so dnevno našteli po 500 smučarjev, tej številki se bodo zelo približali tudi danes, nad čimer so pozitivno presenečeni.

Kako je bilo dopoldne na Mariborskem Pohorju?

Na Krvavcu hitrih testov ne izvajajo, saj jim ni uspelo najti zunanjega izvajalca. Kot je za STA povedal vodja trženja Luka Vrančič, je obisk ob lepem in ne prehladnem vremenu soliden, a daleč od tistega v običajnih letih. Dodal je, da se ljudje večinoma držijo vseh predpisanih ukrepov. Upa, da jim bo zima odslej vendarle naklonjena in da bodo obratovali skoraj do prvomajskih praznikov.

V Kranjski Gori hitri testi plačljivi

V Kranjski Gori zaradi zaprtih hotelov trenutno lahko računajo zgolj na dnevne goste, zanje pa so organizirali plačljivo testiranje za 15 evrov, saj jim ni uspelo najti brezplačnega izvajalca. Tega je mogoče opraviti med 8.30 in 11.30.

Na visokogorskem smučišču Kanin se zaradi obilice snega trenutno še vedno pripravljajo na zagon naprav, medtem ko so na Voglu prav tako trenutno že idilične razmere. Hitra testiranja v ponedeljek in sredo izvajajo med 8. in 9. uro, ob koncih tedna pa med 7. in 10. uro v kulturnem domu J. Ažmana v Bohinjski Bistrici. V Cerknem bodo smučišče odprli v petek.