Ko se cesta postavi pokonci, bi zelo prav prišla kakšna nižja prestava ... Foto: Red Bull
Ko se cesta postavi pokonci, bi zelo prav prišla kakšna nižja prestava ... Foto: Red Bull
Ciljno črto je prečkalo 231 moških in 15 žensk, najhitrejši pa je bil Lenart Noč (na fotografiji). Foto: Red Bull Twitter

Vsi seveda niso prišli do table z napisom "Vršič, 1611 m. n. m", a bili so tudi takšni, ki bi jim čas zavidal marsikateri kolesar s klasično "specialko". Najhitrejši je bil namreč Jeseničan Lenart Noč s časom 47 minut in 47 sekund, med ženskami pa Jasmina Jelovšek, ki je 13,5-kilometrsko pot premagala v uri, štirih minutah in 19 sekundah.

"Dolžina vzpona je baje 13,6 km, ampak jaz sem jih tokrat s cik-cakanjem naredil več. Na začetku vzpona razmišljaš, kje so prestave, a nato ugotoviš, da jih ni in odkriješ cik-cakanje. Za mano je bil težak trening, zato sem imel težke noge, nato sem prišel v svoj ritem in cik-cakal, kar je bila najhitrejša opcija za na Vršič," je na najvišjem slovenskem cestnem prelazu dirke povedal zmagovalec preizkušnje, ki je dirko odločil na jasi pod Tonkino kočo, ko je prehitel gorskega tekača Simona Novaka in mu do vrha ušel za poldrugo minuto.

Red Bull Goni Pony, kot se imenuje prireditev, je ponudil tudi izbor za najboljši retroslog, kjer je žirija iskala najlepšega ponija v kombinaciji z izvirno opravo njegovega uporabnika. Nagradi sta prejela Tanja Kranj in Nejc Perko.

Na dirki je bil sicer najbolj zaželen originalni Rogov pony, izdelan med letoma 1965 in 1985 v tovarni na ljubljanski Trubarjevi, ustrezali pa so tudi njegovi zgledi in kloni drugih znamk. Pred štartom je kolesa pregledala strokovna komisija, ki je tehnično ustreznost ponija potrdila z nalepko.

Vse, ki so premagali serpentine in "prilezli" na vrh prelaza, je nato čakal še nič manj zahteven spust v dolino s kolesom, ki ni bilo nikoli narejeno za gorske vzpone ali spuste. Trpele so zlasti zavore, zato si je marsikdo pri zaviranju pomagal kar s podplati čevljev.

S pony kolesi na Vršič
S pony kolesi na Vršič