Z odprtjem parka Park Woop se je precej povečalo število poškodb na trampolinih. Foto: MMC RTV SLO
Z odprtjem parka Park Woop se je precej povečalo število poškodb na trampolinih. Foto: MMC RTV SLO
Pri uporabi trampolina je treba biti previden

V Ljubljani so pred časom odprli enega večjih parkov s trampolini v Evropi, a to je prineslo tudi več poškodb, ugotavljajo v ljubljanskem Kliničnem centru.

Ogled kratkega filma, oprijemljive nogavice in ogrevanje - vse to je ob obisku parka obvezno, šele nato se rekreacija lahko začne. Skakanje se namreč lahko kaj hitro konča s poškodbo. V Kliničnem centru so od 1. decembra lani oskrbeli 39 poškodovancev. V enakem obdobju prejšnjo zimo je bilo teh poškodb šest.

"Večinoma gre za lažje poškodbe, tako da so poškodovane roke, zapestja in dlani, nekaj pa je bilo tudi poškodb kolen in gležnjev," je povedal travmatolog Aleš Fischinger.

Samo Habič iz trampolinskega parka Park Woop pravi, da je že bilo nekaj resnejših poškodb: "Imeli smo primer zlomljene podlahti in zlomljenega vretenca, ki je zahteval operativni poseg, v profesionalnem delu parka pa v sklopu treninga zunanjega izvajalca še poškodbo komolca."

Še več poškodb je pričakovati v toplejših mesecih, ko bodo otroci skakali na domačih trampolinih.

Samo Habič: "Osnovno pravilo je, da lahko na vsakem trampolinu skače le ena oseba. Vsi smo bili že na kakšni vrtni zabavi in vemo, da ni tako."

Pri uporabi trampolina je treba biti previden