V preteklosti si je primorski spektakel ogledalo tudi več kot 25.000 gledalcev. Foto: Radio Koper/Alan Radin
V preteklosti si je primorski spektakel ogledalo tudi več kot 25.000 gledalcev. Foto: Radio Koper/Alan Radin

Dogodka, ki je potekal pod okriljem Društva Istrski maraton, se je udeležilo približno 2800 tekačev. Ti so poročali o krasni tekaški trasi, malo jih je zmotila zgolj burja. "Na trenutke je bilo kar težko, ni bila ravno najlažja proga. Malo nam je ponagajala burja, ampak se je na koncu vse izšlo," je povedal zmagovalec 42-kilometrske preizkušnje Jure Orehek.

Orehek dobil Istrski maraton

Istrski maraton je edini v državi, ki ponuja tek neposredno ob morju, razgibane proge in čudovite panoramske razglede. Eni tečejo za zdravje, drugi za kondicijo, tretji v upanju na osebni rekord, večina pa predvsem iz užitka in zaradi druženja. "Tekma je bila fantastična, trasa je čudovita. Prvič sem v Sloveniji, država je prelepa, ljudje prijazni. Sama rada tečem ob morju in na cestah, na katerih ni prometa," je povedala zmagovalka v ženski kategoriji, britanka Lindy-Lee Folscher.

Zadovoljni so bili tudi obiskovalci, ki jih ni bilo malo, a se število radovednežev – včasih jih je bilo tudi več kot 25.000 – ni približalo številkam pred pandemijo. Prireditev, ki je slovensko Istro zarisala na zemljevid športnih destinacij in je pred epidemijo veljala za najbolj množično na Primorskem, je tako zaradi epidemije covida-19 kot preteklih napak organizatorjev izgubila svoj prestiž in obiskanost, za mnogo tekačev pa še vedno pomeni uvod v tekaško sezono in preizkus pomladne forme.