S športom ohranjamo telo v dobri fizični kondiciji, hkrati pa je tudi odličen ventil za stres, s katerim se večina spopada v vsakodnevnem življenju. Foto: Reuters
S športom ohranjamo telo v dobri fizični kondiciji, hkrati pa je tudi odličen ventil za stres, s katerim se večina spopada v vsakodnevnem življenju. Foto: Reuters

Kot je pokazal Eurobarometer o športu in telesni dejavnosti, so na prvem mestu po telesni dejavnosti Švedi, kjer se vsaj enkrat tedensko rekreira ali ukvarja s športom 70 odstotkov vprašanih, sledijo jim Danci (68 odstotkov) in Finci (66 odstotkov). Povprečje za Evropsko unijo je 41 odstotkov.

Najmanj telesno dejavni so Bolgari
Na drugi strani pa se redko ali nikoli ne rekreira ali ukvarja s športom kar 59 odstotkov državljanov Evropske unije, med Slovenci pa je ta odstotek za desetino nižji. Najmanj telesno dejavni so sicer Bolgari, med katerimi se jih 78 odstotkov vprašanih nikoli ne rekreira ali ukvarja s športom, sledijo pa jim Maltežani (75 odstotkov) in Portugalci (64 odstotkov).

Približno tri četrtine vprašanih meni, da lokalni športni klubi in druge organizacije ponujajo dovolj možnosti za šport in rekreacijo, vendar raziskava kaže, da bi lokalni organi lahko storili več za spodbujanje državljanov k telesni aktivnosti.

"Rezultati raziskave Eurobarometra potrjujejo, da je treba več ljudi spodbuditi, da postaneta šport in telesna dejavnost del njihovega vsakdana. To je bistvenega pomena, ne samo za zdravje, dobro počutje in vključevanje posameznikov, ampak tudi zaradi velikih gospodarskih stroškov, ki jih prinese telesna neaktivnost," je izsledke raziskave komentirala evropska komisarka, pristojna za šport, Andrula Vasiliu.