Ob dnevu športa je pestro po vsej Sloveniji. Foto: BoBo
Ob dnevu športa je pestro po vsej Sloveniji. Foto: BoBo

Prireditev je s pozdravom slovenskemu športu odprl podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in eden od kandidatov za bližnje volitve OKS-ja, Janez Sodržnik. "Verjamem, da se boste ob dnevu športa imeli fantastično. Dogaja se po celotni Sloveniji. Predsednikov tek bo prvič v več krajih po Sloveniji. Vsem želim predvsem dobro počutje in da se čim večkrat srečamo," je dejal podpredsednik OKS-ja.

Dan slovenskega športa smo v Sloveniji kot državni praznik prvič praznovali 23. septembra predlani z osrednjo prireditvijo na Trgu republike v Ljubljani. Poslanci državnega zbora so ga potrdili 18. junija predlani.

Ob prazniku je predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec v pogovoru za STA poudaril, da ima šport poleg pozitivnih zdravstvenih učinkov tudi močan povezovalni učinek v družbi.

"Šport v Sloveniji spodbuja enotnost in povezovalnost, pogosto je razlog za veselje in za to, da pozabimo na kakšno od vsakodnevnih tegob in skrbi," je o pomenu športa v Sloveniji na praznik povedal prvi športni funkcionar v državi. Gabrovec ob tem izpostavlja še pozitivne učinke športa na drugih področjih - za zdravje in tudi poslovne in turistične priložnosti.

Zaradi številnih pozitivnih učinkov športa si nekdanji predsednik Judo zveze Slovenije v prihodnje želi predvsem bolj konstruktiven odnos države do športa, med drugim tudi okrepljeno državno financiranje.

Gabrovec je izrazil še veselje, da se je praznik športa v Sloveniji prijel. Kot je izpostavil, so javnomnenjske raziskave pokazale, da je praznik bolj prepoznan kot kakšen drug od državnih praznikov. Kot takšen pa predstavlja pomembno priložnost za osveščanje ljudi o pomenu vsakdanjega športnega in gibalnega vedenja.

23. septembra leta 2000 sta prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojila veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Foto: Reuters
23. septembra leta 2000 sta prvi zlati medalji za samostojno Slovenijo na igrah v Sydneyju osvojila veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Foto: Reuters

Otroci ob dnevu športa v središču Ljubljane
Udeleženci osrednje prireditve so bili predvsem otroci, ki so se lahko preizkusili v različnih športnih izzivih in dejavnostih, ki so jih pripravile različne športne zveze. Na Kongresnem trgu so med drugimi sodelovale nogometna, gimnastična, rokometna, košarkarska, smučarska, kolesarska, strelska, kajakaška, plesna, ragbi, triatlonska zveza Slovenije, pa tudi Zveza za šport invalidov Slovenije in še mnogo drugih.

"Vsi športniki smo veseli, da imamo zdaj svoj dan v letu, svoj praznik. Vidim, da je današnji dan veliko veselje, da se vsi radi gibamo. Sporočilo nas športnikov je, da prenašamo svoje znanje in navdušenje na mlajše, ki nas bodo potem navduševali, ko jih bomo mi enkrat spremljali na televiziji. Mislim, da je šport na neki način naša kultura," je ob športnem prazniku dejal deskar na snegu Žan Košir, ki ima z olimpijskih iger srebro in bron.

Poleg osrednjega dogodka v Ljubljani so po celotni državi potekale različne športne prireditve. Ob 12. uri je sledil sklep osrednje prireditve v Ljubljani s simboličnim predsednikovim tekom po Slovenski cesti.

V soboto in nedeljo bo v Ljubljani potekal tudi olimpijski festival.

Začetek evropskega tedna športa
Dan slovenskega športa je tudi začetek evropskega tedna športa.

Evropska komisija je v ponedeljek objavila peto raziskavo Eurobarometer o športu in telesni dejavnosti. Raziskava kaže, da se 38 odstotkov Evropejcev in Evropejk ukvarja s športom ali vadbo vsaj enkrat tedensko, 17 odstotkov pa manj kot enkrat tedensko. Do 45 odstotkov nikoli ne telovadi ali sodeluje v telesni dejavnosti. Številke so podobne kot ob prejšnji raziskavi leta 2017. Tokratna raziskava je tudi pokazala, da je polovica prebivalcev stare celine med pandemijo covida-19 svoje telesne dejavnosti zmanjšala ali jih celo popolnoma opustila.

Dan slovenskega športa