Generalna skupščina Združenih narodov je aprila 2019 razglasila 3. junij za svetovni dan kolesarjenja. Foto: Pixabay
Generalna skupščina Združenih narodov je aprila 2019 razglasila 3. junij za svetovni dan kolesarjenja. Foto: Pixabay

Kot so dejali pri krovni zvezi, želijo z izzivom Your Ride Counts (Tvoja vožnja šteje), ki ga izvajajo s podjetjem Strava, spodbuditi kolesarje po vsem svetu, da se pridružijo UCI-ju in proslavijo kolesarjenje kot šport in kolo kot prevozno sredstvo.

Cilj zveze je, da bi ljudje vsaj dvakrat na teden uporabljali kolo in da bi za krajša potovanja namesto motornega vozila izbirali kolo.

Kdor koli želi sodelovati v izzivu, lahko na spletni strani Strave ali mobilne aplikacije klikne "Pridruži se izzivu". Sodelovanje pa je tudi del projekta Strava Metro, s katerim to podjetje ugotavlja posebne potrebe po kolesarskih stezah in varnih območjih za aktivni promet, hkrati pa raziskuje lokalne trende dejavnosti.

Aktivnosti, zabeležene med izzivom, bodo tako lahko pomagale izboljšati infrastrukturo za aktivno mobilnost v mestih in regijah udeležencev, dodajajo pri UCI-ju.

V Sloveniji pa Agencija za varnost prometa in policija ob svetovnem dnevu kolesarjenja in zaključku nacionalne preventivne akcije Varno s kolesom, voznike motornih vozil in kolesarje vnovič pozivata k strpni vožnji in spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

"Vozniki motornih vozil in kolesarji naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Voznike še posebej opozarjajo na minimalno bočno razdaljo 1,5 metra pri prehitevanju kolesarjev. Tesno prehitevanje je prepovedano in za kolesarje izjemno nevarno!" so zapisali.

Na Ptuju se je zbralo več tisoč kolesarjev

"Kolesarji naj vedno kolesarijo po kolesarskem pasu ali stezi, kjer obstajajo, ali ob desnem robu cestišča. Ne kolesarijo naj v nasprotni smeri, saj tako ogrožajo sebe in druge. Poskrbijo naj za dobro vidnost, uporabljajo luči, spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosijo svetla in odsevna oblačila ter kolesarsko čelado," so dodali.

V zadnjem obdobju je agencija izvedla več preventivnih aktivnosti, tekmovanje Kaj veš o prometu, zaključek projekta Varno na kolesu, aktivno sodeluje in spodbuja akcijo Polni zagona kolesarimo v službo, na šolah pa so izvajali usposabljanja otrok za vožnjo kolesa in kolesarske izpite, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Letos do 31. maja 2023 (primerjalni podatki za enako obdobje v letu 2022 so v besedilu v oklepaju) je bilo po trenutno veljavnih začasnih podatkih v prometnih nesrečah udeleženih 313 (469) kolesarjev, od tega je 173 (254) kolesarjev povzročilo prometno nesrečo. V teh prometnih nesrečah so 4 (3) kolesarji umrli, 49 (72) je bilo hudo telesno poškodovanih in 223 (312) lahko telesno poškodovanih.

V tem obdobju je bilo v prometnih nesrečah udeleženih tudi 10 (15) voznikov e-koles od tega je 7 (9) voznikov e-koles povzročilo prometno nesrečo. V prometnih nesrečah se je hudo telesno poškodoval en voznik e-kolesa (5), 7 pa se jih je lahko telesno poškodovalo (6).

Letos do 31. 5. 2023 (2022) je bilo pri kolesarjih in e-kolesarjih skupaj po trenutno veljavnih podatkih ugotovljenih 1.858 (1.943) kršitev cestnoprometnih predpisov. Najpogostejše so povezane z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje, neuporabo svetlobnih teles, uporabo mobitela in vožnjo pod vplivom alkohola ter neupoštevanje rdeče luči.