"Joža" je letos pretekel že 22 maratonov, nazadnje v nedeljo, ko je s sedmimi krogi okrog Blejskega jezera opravil virtualni Ljubljanski maraton. Foto: Instagram

25. Ljubljanski maraton so prireditelji že septembra prestavili na prihodnje leto, nazadnje pa obupali tudi nad maratonom po Ljubljani. Izpeljali so lahko le virtualni maraton, na katerega se je prijavilo več kot 600 tekačev, od tega 89 na 42-kilometrsko razdaljo. Med tistimi, ki so klasični maraton pretekli v "osami", je bil tudi 44-letni Uroš Kralj, ki je tekel okrog Blejskega jezera. Sedem krogov v skupni dolžini 42,195 km je pretekel v času 3:20, kar ga za zdaj uvršča celo med najboljšo peterico vseh prijavljenih. Virtualni maraton bo potekal vse do 1. novembra do 20. ure.

To je bil že njegov 22. maraton (govorimo izključno o 42-km teku) letos, le dva je na začetku leta opravil tako, kot smo si maraton vedno predstavljali, preostale pa "pred domačim pragom", večinoma okrog Blejskega jezera, nekatere pa tudi okrog Radovljice.

"Morda je še lažje, saj ni logističnih težav. Ni se treba peljati daleč," nam je razlagal v smehu, potem pa le priznal, da je predvsem z motivacijskega vidika težje na takšen način preteči maratonsko razdaljo: "Moraš se motivirati. Na štartu ni tistega tekmovalnega naboja, ni množice evforičnih tekačev in ni navijačev, ki ti vlivajo dodatno moč. Vseeno mi to daje neko zadovoljstvo. In na koncu še vedno dobiš medaljo, seveda po pošti."

Uroš Kralj se je s tekom resno začel ukvarjati šele pri 26 letih, prej je bil, kot pravi, kralj kavča. Za seboj ima nekaj zavidljivo hitrih maratonov, njegov rekord je 2:46. Letos ima najboljši čas 3:08 iz Dubaja na začetku sezone. Le še v Splitu je opravil normalen maraton, na poti domov pa so ga že spremljale novice o novem koronavirusu, ki je sejal paniko v Italiji. "Tam je bila že drama. Bil sem prijavljen na dva maratona v Italiji, ki sta seveda odpadla. Tudi na sloviti Londonski maraton sem čakal sedem let, da so me izžrebali. Letos mi je uspelo priti zraven, a sem ga odtekel – okrog Blejskega jezera."

Med slovitejšimi maratoni se je že udeležil tekov v Berlinu, Bruslju, Moskvi in na Dunaju, do konca leta pa ima še dva izziva: virtualni maraton v New Yorku in v Atenah. Potem bo, kot pravi, "že mrbit mau zmatran".