Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Brez gneče, traku in strela. Start je na petih lokacijah trajal kar sedem ur. Tekači so startno črto prestopili ob uri, ki so si jo rezervirali že ob prijavi na tek. S pomočjo čipa na startni številki so jih organizatorji lahko spremljali vse do cilja. "Tukaj se začne 21-kilometrska proga. Prvi start je bil ob 10.45, zadnji ob 13.00," je za TV Slovenija pojasnil prostovoljec Paolo Spano.

Po prvih 500 metrih so tekači lahko sneli maske, a je bila ob današnji burji zaščita kar dobrodošla. Negativen test na novi koronavirus ni bil obvezen, so pa vsi morali predložiti izjavo, v kateri so zagotovili, da so zdravi.

Na voljo je bilo pet težavnostnih prog. Najdrznejši so se na 80-kilometrsko podali že sinoči in si nato privoščili še 16 kilometrov razgledne poti. "To noč je bilo težko prenašati mraz. Na Pesku je bilo zaradi burje mrzlo kot pri -10 stopinjah Celzija," je povedal eden izmed tekačev.

"Preventivni ukrepi so bili izjemno dobri, od spletne prijave do razdeljevanja paketov in prevzema hrane. Sem zdravnik in lahko potrdim, da je bilo vse odlično izpeljano," je povedal še eden izmed tekačev.

Letošnja izvedba Burjinega teka je bila za 40 odstotkov dražja od preteklih. Sodelovalo je še enkrat več prostovoljcev kot lani. "Sporočiti želimo, da je mogoče marsikaj, če upoštevamo pravila," je sporočil organizator teka Tommaso de Mottoni.

Organizatorji, ki želijo biti zgled drugim športnim navdušencem, so ohranili tudi čezmejnost prireditve, tokrat ne v trasah, pač pa v sodelovanju pri vodenju informacijskega sistema.

1300 tekačev na Burjinem teku