Kamniško Mestno kopališče Pod Skalco. Foto: Arhiv Vaterpolskega društva Calcit Kamnik
Kamniško Mestno kopališče Pod Skalco. Foto: Arhiv Vaterpolskega društva Calcit Kamnik

Danes iz Kamnika prihajajo štirje klubi z vrhunskimi rezultati tako na državni, evropski kot tudi svetovni ravni in to kljub temu, da v Kamniku lahko plavajo le tri mesece v letu. Predstavniki Plavalnega kluba Calcit Kamnik, Vaterpolskega društva Calcit Kamnik, Triatlonskega kluba Trisport Kamnik in Triatlonskega kluba Utrip Kamnik, ki se jim pridružujejo tudi rekreativci in izvajalci poletnih plavalnih šol, pozdravljajo napredovanje postopkov za pokritje kamniškega letnega kopališča z balonom, ki bi ga občina odkupila od radovljiškega bazena.

Občina čaka mnenje Direkcije RS za vode, v teku so postopki za spremembo prostorskega načrta

Na Direkciji Republike Slovenije za vode so nam potrdili, da obravnavajo vlogo »za mnenje o lokacijski preveritvi za mestni bazenski kompleks«, objekt namreč utegne ogroziti narasel vodostaj bližnje Kamniške Bistrice. »Čakamo še zadnja soglasja in pa dovoljenja s strani Ministrstva za okolje in jaz mislim, da bodo tam ta soglasja tudi dali in da bomo imeli pravno podlago za to, da bomo to naredili že v letošnjem letu,« komentira Matej Slapar, župan Občine Kamnik. Dodaja, da so že stekli postopki za spremembo veljavnega prostorskega načrta, saj je v tem trenutku mogoče pokriti le manjši bazen, postavljen poleg 50-metrskega. Finančna sredstva v višini od 150.000 do 200.000 € so sicer že zagotovljena iz občinskega, temu namenjenega sklada, zagotavlja kamniški podžupan in vodja projekta Aleksander Uršič.

Občina napoveduje testno sezono, nekatere predikcije kažejo na možnost polne zasedenosti bazena

Predstavniki občine napovedujejo testno sezono, saj da je strošek ogrevanja objekta na plin izredno visok, hkrati se objekt nahaja na senčni strani. "Da vidimo, kaj pomeni za to lokacijo Pod skalco zima," pojasnuje podžupan Uršič. Ocenjuje, da bodo stroški zimskega ogrevanja objekta občino stali nekje od 200.000 do 300.000 €. Na mestu, kjer danes stoji letni bazen, "olimpijskega bazena, čez celo leto pokritega, ne bo," doda župan Slapar.

Predstavniki vodnih športov na drugi strani upajo, da ne gre za kratkotrajno rešitev. "Če bomo tukaj imeli balon 20 let in potem prišli do novega olimpijskega bazena, bo to čisto OK. Recimo tribune tamle zadaj so začasno bile postavljene leta 1994, pa so še vedno tam," začasnost rešitve komentira Darko Homar, predsednik Vaterpolskega društva Calcit Kamnik.

"Potrebno bo nekaj časa, ampak jaz mislim, da bo v enem, dveh, treh letih bazen postal nekakšen center tudi za splošno ljudsko populacijo. Videlo se bo, da so potrebe resnično take, da lahko razmišljamo še o kakšnem koraku naprej," napoveduje triatlonec Miro Kregar, sicer eden od pionirjev triatlona v Sloveniji ter predsednik Triatlonskega kluba Trisport Kamnik. Kregar je pred leti pripravil predikcijo zasedenosti olimpijskega bazena – z obstoječimi člani domačih klubov prostih prog med 15. in 22. uro tako rekoč ne bi bilo. "Kamnik je izredno plavalno mesto, tukaj imamo štiri klube, se pravi plavalni, vaterpolski, dva triatlonska. Vsi so skoraj največji v Sloveniji in z bogato tradicijo", še doda sogovornik. Zgovorni so tudi aktualni podatki: od junija do danes so na Zavodu za turizem in šport Kamnik našteli že 5.000 članskih obiskov bazena, ostalih obiskov pa je bilo okoli 23.000.

Do dolgoročne rešitve, novega zimskega olimpijskega bazena, je še dolga pot

Dolgoročna rešitev in tudi dolgoletna želja predstavnikov vodnih športov ostaja izgradnja novega, zimskega olimpijskega bazena. Miro Kregar navaja pet predlogov za lokacijo novega objekta, župan Matej Slapar pa omenja možnost gradnje na mestu nekdanje kamniške smodnišnice, drugih primernih zemljišč občina nima. Občina je tudi že naročila študijo o tem, "kaj je možno Pod skalco, na drugi strani se čaka tudi kakšna pobuda za javno-zasebno partnerstvo," doda podžupan Aleksander Uršič. "Vse ostale možnosti – medobčinske in tako naprej – pomenijo le odmik projekta v kakšno desetletje naprej. Vemo, da medobčinskih projektov ni, na splošno ne, in tudi če pogledamo samo Slovenijo – vemo, koliko imamo zimskih olimpijskih bazenov in lahko jih preštejemo na prste ene roke. To že pomeni, da v bistvu generalno ni enega pravega odnosa do vodnih športov, kar se infrastrukture tiče, in tukaj mene skrbi, da bomo brez konkretne podpore države in finančne podpore težko stvari spremenili," komentira podžupan, tudi nekdanji predsednik Plavalnega kluba Kamnik.

Kamniški bazen obiskalo 23.000 ljudi