Vadbo je treba začeti počasi, nato pa stopnjevati ritem, če se dobro počutimo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vadbo je treba začeti počasi, nato pa stopnjevati ritem, če se dobro počutimo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zelo pazljivo morajo začeti vadbo vsi tisti, starejši od 40 let, ki prej niso nikdar vadili in torej s tem nimajo veliko izkušenj. Predvsem morajo na posvet k zdravniku; ta jim bo po temeljitem pregledu svetoval pravilno aktivnost ali mirovanje. Srce je organ, ki ga pri vadbi najbolj obremenimo. Toda z nepravilno obremenitvijo dosežemo ravno nasprotno od tistega, kar želimo. Izkušeni športniki vedo, kako pomembna je dobra prekrvitev mišičja pred pravim, ostrejšim treningom.

Postopno do intenzivnejše vadbe
Pri ogrevanju mišic, to je pri intenzivnejšem prekrvljenju, se prekrvi tudi mišičje srca. Za začetnike in starejše torej velja strokovni nasvet, da je treba vsako vadbo začeti s hojo, potem s hojo in tekom in šele po kakih dveh km z lahkim tekom. Tako ogrejemo ves organizem in poženemo tudi srce, hkrati pa nam ogrevanje pokaže, kako se počuti naše srce.

Nasploh je vadba začetnikov pravzaprav le ogrevanje. Normalni tempo hoje kmalu pospešimo na hitrejšo hojo in vanjo vpletemo rahel tek. Tek (približno od 8 do 10 km na uro) teče začetnik glede na svoje sposobnosti. Najprej od 100 do 500 m, nato enako razdaljo prehodi in tako naprej. To je za utrjenega športnika ogrevanje, za mlajšega ali starejšega začetnika pa že kar rekreativna vadba. Po nekaj tednih to stopnjujemo, vse glede na počutje. Najpomembnejše je seveda počutje srca.