Stanko Verstovšek je podvig začel v petek ob 12. uri in
Stanko Verstovšek je podvig začel v petek ob 12. uri in "ujel" zelo ugodne vremenske razmere. Dežja ni bilo, temperature so bile prijetne. Foto: Facebook

43-letni amaterski kolesar iz Zidanega mosta je prevozil 914,02 kilometra in popravil prejšnji rekord šestkratnega zmagovalca Raama, Avstrijca Christopha Strasserja, ki je marca 2015 v Berlinu prevozil 896,17 km. Verstovšek, član amaterskega kolesarskega društva JB Team Novo mesto, je imel povprečje 38 km/h, naredil je le en postanek.

"Ustavil sem se samo enkrat, sredi noči, ko sem zamenjal kolesarski računalnik in se oblekel. Vreme sem imel sicer skoraj idealno, le nekoliko je motil veter. Največjo krizo sem imel po desetih urah. Dve uri pred koncem sem lažje padel, drugih težav pa nisem imel," nam je povedal Verstovšek, ki je bil po koncu podviga tako izmučen, da ni mogel več hoditi, tako zelo se mu je vrtelo v glavi.

Za traso si je izbral 20-kilometrski ravninski krog v okolici Dobrovnika (Dobrovnik - Genterovci - Turnišče - Dobrovnik), na katerem je znani slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh pred dvema mesecema mesecema postavil svetovni rekord v kategoriji nad 50 let (v 24 urah je prevozil 862 km).

Rekord mora uradni potrditi še organizacija WUCA (Mednarodna zveza za ultra kolesarjenje), kar bo le formalnost, saj sta Verstovška spremljala uradna sodnika v kombiju, iz katerega je (tako velevajo pravila) Verstovšek lahko štirikrat na uro dobil hrano ali pijačo.

Zanimivo je, da je Stanko Verstovšek kolesar šele zadnjih sedem let, prej se je ukvarjal s tekom, a je zaradi poškodb presedlal na kolo. Pogosto se udeležuje rekreativnih prireditev, lani je zmagal na evropskem prvenstvu v ultra kolesarjenju, letos pa je skupaj prevozil 22 tisoč kilometrov.