Letos je bilo osrednje prizorišče v Luciji. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Letos je bilo osrednje prizorišče v Luciji. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na zelo topel aprilski dan se je na 10- in 21-kilometrsko preizkušnjo podalo približno 3000 tekačev in tekačic, na pravi 42-kilometrski maraton pa 250 udeležencev. Ob celotni trasi, ki je potekala po vseh štirih občinah slovenske Istre, se je zbralo tudi več tisoč tistih, ki so spodbujali tekmovalce iz 30 držav.

Jasmina Kozina Praprotnik je zmagala s prednostjo 17 minut. Foto: Urban Praprotnik
Jasmina Kozina Praprotnik je zmagala s prednostjo 17 minut. Foto: Urban Praprotnik

V slovenski Istri se je v času teka segrelo do približno 25 stopinj Celzija in prav vročina je tekačem povzročala nekoliko preglavic. Pritoževali so se, da je bilo težko teči, je v oddaji Prvi dnevnik poročala Erter Pust.

Na maratonu sta zmagala Jure Orehek (2:44:12) v moški in Jasmina Kozina Praprotnik (3:25:12) v ženski konkurenci. "Do 30., 32. kilometra sem zelo užival, a se mi je zdelo, da tako ne bo moglo biti do konca. Bila je vročina, sonce, tudi vetra ni bilo kaj veliko," je za Radio Slovenija povedal Orehek, 31-letni tekač iz Moravč, ki je zmagal že lani.

V cilj je prišlo 125 maratoncev in 30 maratonk. Seveda je bila precej množičnejša udeležba na polmaratonu, kjer je imelo rezultat 555 tekačev (zmagal je Tomaž Rep s časom 1:19:06) oziroma 255 tekačic (zmagovalka je bila Čehinja Petra Kaminkova z 1:28:44).

Letos je bilo osrednje prizorišče prireditve zaradi logističnih razlogov oziroma lažje dostopnosti in več parkirišč prvič v piranski občini, natančneje v Luciji. V soboto so pripravili tudi otroške teke. Srce prireditve so prostovoljci, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije, je še poročal Radio Slovenija.

Štiri obmorska mesta povezal Istrski maraton