Kajakaš Peter Kauzer je redni udeleženec teka Wings for life. Foto: Organizator
Kajakaš Peter Kauzer je redni udeleženec teka Wings for life. Foto: Organizator

Gre za svetovni dobrodelni tek, ves denar od startnin in povezanih donacij pa je namenjen za raziskave poškodb hrbtenjače in iskanje zdravila zanje. Do zdaj so zbrali že 38,3 milijona evrov.

Letošnje izvedbe se je v Ljubljani udeležilo kar nekaj znanih osebnosti. Olimpijska zmagovalka v plezanju Janja Garnbret je udeležence pozdravila na startu, zaradi poškodbe pa ni tekla. Tradicionalno se je teka udeležil Peter Kauzer, državni rekorder v maratonu Roman Kejžar, gorski tekač in turni smučar Luka Kovačič, tekel je tudi nekdanji predsednik Borut Pahor, Filip Flisar pa je udeležence motiviral iz zasledovalnega vozila.

Koncept tekmovanja je namreč takšen, da tekmovalce pol ure po startu začne loviti avtomobil ("catcher car"), ki najprej vozi s hitrostjo 14 km/h, nato pa vsakih 30 minut pospešuje, vse do končnih 34 km/h, ko so na progi le še redki tekači.

V Ljubljani se je tek (ob 13. uri) začel na Kongresnem trgu, trasa pa je karavano vodila proti Domžalam, Kamniku, Komendi, Cerkljam, Spodnjemu Brniku, Vodicam ...

Na slovenskem teku je pri ženskah najdlje pritekla Katarina Pišotek. Ustavila se je po 42,3 kilometra.

"Dobri pogoji so bili, razen vročine. Do polmaratonske razdalje sem se odlično počutila, nato sem tekla malo počasneje. A vseeno - naredila sem 7 km več od načrtovanih," je povedala zmagovalka.

Moški tek je dobil Urban Jereb, ki je kljub temu, da so ga ob koncu grabili krči in da je ob koncu njegovega nastopa na trenutke močno deževalo, zmogel 59 kilometrov. To je njegova najdaljša razdalja do zdaj. Letos se je Jereb dobro pripravljal na maraton v Barceloni, vendar si je teden pred dogodkom poškodoval mečno mišico in ni nastopil.

Tudi drugje po svetu je bilo na startu teka Wings for life veliko znanih športnikov, kot so atlet Karsten Warholm, triatlonec Kristian Blummenfelt, smučarji Luc Alphand, Marcel Hirscher in Marco Odermatt ...

V Ljubljani dobrodelni tek Wings for life