Maraton Franja. Foto: BoBo
Maraton Franja. Foto: BoBo

Tokrat zaradi pandemije novega koronavirusa v okrnjeni obliki, z manjšim številom gledalcev, a ob kolesarski evforiji, ki že nekaj časa vlada v Sloveniji, vrhunec pa je dosegla ravno v teh dneh z Dirko po Franciji.

Lani se je dogajanje na maratonu začelo že v petek, letos pa se bo ob tri mesece poznejšem terminu izvedbe v soboto.

Spored maratona Franja

Sobota, 5. september:
08.00 Barjanka-Hervis 2020 (83 km)
09.00 Družinsko-šolski maraton za vsakogar (25 km)
10.00 Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,5 km)

Nedelja, 6. september:
09.00 Maraton Franja BTC City 2020 (156 km)
10.40 Triglav mali maraton Franja BTC City (97 km)

Barjanka začetek kolesarskega konca tedna
Franja se je začela z Barjanko, ki bo tretjič del priljubljenega maratona. Štart in cilj preizkušnje, ki povezuje občine, ponudnike in društva ter poteka po sedmih občinah v Krajinskem parku Ljubljansko barje, je bil ob 8. uri zjutraj na Kongresnem trgu. Pozneje sta v soboto prav tako na Kongresnem trgu in okoli njega sledila še družinski maraton ter preizkušnja za najmlajše ob 9. oziroma 10. uri.

Do samega začetka maratona obvezne maske
Zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom, se bo prireditve lahko udeležilo zgolj 500 tekmovalcev na preizkušnjo, kar pomeni, da se bo v soboto po ljubljanskih cestah podilo nekje med 1000 in 1500 kolesarjev, kot je v pogovoru za STA dejal direktor maratona Gorazd Penko. Vsi udeleženci dirke bodo morali pred štartom oddati izpolnjen vprašalnik za covid-19, ki so ga prejeli po elektronski pošti. Do samega začetka bodo obvezne tudi maske.