Bi se preizkusili v triatlonu? Začetnikom svetujemo triatlon za vsakogar, sestavljen iz 300 metrov plavanja, 13 km kolesarjenja in 3,3 km teka. Foto: Trisport-klub.si
Bi se preizkusili v triatlonu? Začetnikom svetujemo triatlon za vsakogar, sestavljen iz 300 metrov plavanja, 13 km kolesarjenja in 3,3 km teka. Foto: Trisport-klub.si

Na Bledu se bodo ob tridesetletnici prvega triatlona v Sloveniji na Triatlonu Bled 2014 zbrali vsi, ki se pri nas ukvarjajo s tem športom, tako cicibani kot veterani in tako amaterji kot profesionalci. Ciciakvatlon bo privabil najmlajše triatlončke, triatlon za vsakogar rekreativce, super sprint hitre mladince in olimpik državno elito. Kdor je dober le v eni disciplini, bo poskušal sestaviti štafeto.
Za (cenejšo) predprijavo po spletu imate čas samo še danes. Lani je bilo na Bledu 550 tekmovalcev, podobno udeležbo pričakujejo tudi letos. Vreme v tednu pred prireditvijo ni prav prijazno in voda v jezeru utegne biti precej hladna. "Delegat se je odločil, da dovoli uporabo neoprena. Meja je 21 stopinj. Neopren je torej dovoljen, seveda pa ni obvezen," je za MMC povedal predstavnik organizatorjev Miro Kregar, ki tistim, ki bodo tekmovali na triatlonu za vsakogar, svetuje, da neoprena ne uporabljajo: "Ker je plavalni del dolg le 300 metrov, se ne obrestuje, saj izgubiš preveč časa s preoblačenjem."

Kako pa tekmovalci trenirajo menjavo, da so čim hitrejši? Miro Kregar, ki je tudi sam odličen triatlonec (lani je postal svetovni prvak v ultratriatlonu na Havajih, konec novembra pa bo nastopil tudi letos), pravi, da prva menjava, torej plavanje-kolo, ni težava, drugače pa je pri prehodu s kolesa na tek. "Začetniki morajo biti posebej pozorni na to menjavo. S kolesa pridejo utrujeni in jih pri teku lahko hitro zagrabijo krči."
In kako tekmovalci trenirajo to menjavo? "Treniramo v Kamniški Bistrici. S kolesom na polno prevozimo od tri do štiri kilometre, potem pa gremo takoj v tekaške copate in na kilometer teka. Noge se tako navadijo. Takšen trening delamo enkrat na teden ali vsaj na 14 dni."
Preizkušnja olimpik, na kateri bodo v okviru Triatlona Bled 2014 nastopili najboljši, je sestavljena iz 1.500 metrov plavanja, 40 km kolesarjenja in 10 km teka. Najboljših pet bo tako v moški kot v ženski konkurenci dobilo denarne nagrade (300 evrov zmagovalec, potem pa 200, 100, 80 in 70 evrov).