11. maja bo Ljubljana znova v znamenju pohodnikov in tekačev. Foto: www.alesfevzer.com
11. maja bo Ljubljana znova v znamenju pohodnikov in tekačev. Foto: www.alesfevzer.com

Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko v soboto, 11. maja, od 6. ure registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige.

Žige sicer organizatorji počasi ukinjajo, želijo pa jih nadomestiti z mobilno aplikacijo, ki omogoča dokumentiranje kontrolnih točk brez kartončka. "Mlajše, pa tudi starejše generacije so za dokumentiranje začele uporabljati pametne mobilne telefone," je na četrtkovi predstavitvi prireditve pojasnil Gojko Zalokar. Aplikacijo lahko pohodniki na telefone prenesejo prek povezave na spletni strani prireditve.

V soboto dopoldne bodo na svoj račun s tekom trojk prišli tudi tekači. Kot je pojasnil Zalokar, bo tudi letos start na Stritarjevi ulici, cilj na Kongresnem trgu, bo pa zaradi gradbišč po Ljubljani malenkost spremenjena sama trasa. Veseli ga, da med mladimi narašča število v tekmovalnem delu teka trojk, po drugi strani pa zaznavajo padec v članskih kategorijah. "Ta trend opažamo pri vseh tovrstnih prireditvah. Vzrokov je več, glavni pa je, da je različnih tekov prava poplava in se je to razpršilo po vsej Sloveniji," je pojasnil.

Kulturni program se bo v soboto ob 10.30 začel z nastopom Partizanskega pevskega zbora, nadaljeval z nagovorom župana Zorana Jankovića, končal pa s koncertom Lee Sirk. Za vse udeležence pohoda so organizatorji zagotovili brezplačni prevoz z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.