Tek na smučeh je priljubljena oblika rekreacije (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Tek na smučeh je priljubljena oblika rekreacije (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Na Pohorju je v teh dneh zimska idila, snega je več kot dovolj, tekaške proge pa, tako pravijo, urejene kot že dolgo ne. Mamljivo tudi za popolnega začetnika, kot je nekdanji svetovni boksarski prvak Dejan Zavec.

Sorodna novica Tekaški raj v Ratečah: prog je dovolj, parkirnih mest pa bolj malo

Kot je povedal za TV Slovenija, ga je k temu spodbudila tudi zaobljuba Petri Majdič, da se bo letos lotil tega športa. "Zagotovo je to ena najboljših rekreacij, kar sem jih doživel." Dodal je, da je sprva podcenjeval koordinacijo in stabilnost, ampak se je hitro privadil.

Pri tem so mu pomagali tudi strokovni nasveti nekdanjega trenerja slovenske reprezentance v teku na smučeh Jožeta Raišpa, ki je za TV Slovenija povedal, da je "smučarski tek leta in leta zagovarjal kot najbolj zdrav šport".

Precejšnja možnost je, da na Arehu srečate nekdanjega vrhunskega veslača Roka Kolanderja: "Vsi v družini smo tekli, oče je bil včasih reprezentant, tudi sam sem tekmoval v mlajših letih. Zato še zdaj izkoristim priložnost in pridem tekat rekreativno."

Pri smučarskem teku deluje večina mišic. Zaradi ustrezne obremenitve telesa ga v številnih panogah uporabljajo tudi za kondicijske priprave.

Več v spodnjem prispevku novinarja TV Slovenija Simona Šparavca.

Tek na smučeh priljubljena oblika rekreacije