Po premieri na oder: Sandi Murovec - Muri je na zabavi spet zapel z dalmatinskim prijateljem Jasminom Stavrosom, ki rad pride na Krvavec, kjer z Murijem obnovita smučarsko znanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Po premieri na oder: Sandi Murovec - Muri je na zabavi spet zapel z dalmatinskim prijateljem Jasminom Stavrosom, ki rad pride na Krvavec, kjer z Murijem obnovita smučarsko znanje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Rene Mlekuž, Ana Kobal in Petra Robnik
Premiero so si ogledali tudi nekdanji reprezentanti Rene Mlekuž, Ana Kobal in Petra Robnik, ki pričakuje naraščaj.

geometriji smuči in novim načinom učenja.

Smučarski demonstrator Sandi Murovec - Muri je nadgradil knjigo Na kanto še z istoimenskim izobraževalno-dokumentarnim filmom. Knjiga in film sta odlična pripomočka za učenje smučanja po sistemu UPS (učenje s podaljševanjem smuči), katerega končni cilj je vožnja po robnikih. Bolje rečeno eden izmed ciljev, saj avtor poudarja, da je treba predvsem uživati v smučanju in da je celo napačno razmišljanje, da med smučanjem ne smemo več oddrsniti.

Film te kar vsrka vase
"Niti en posnetek ni prepuščen naključju. Ne boš videl motečih dejavnikov. Samo za nas so zapirali smučišča, odstranili opozorilne table in zdi se, kot bi smučali na luni. Ko daš zraven še glasbo, ko je dobra kamera in vsi ti detajli, te kar potegne noter," je povedal Murovec. V filmu je nazorno prikazano, kakšne so bile značilnosti stare tehnike in kako se smuča danes, ko nam smuči s stranskim lokom omogočajo izpeljavo zavoja po robnikih (v žargonu po kanti) in s tem izjemne užitke.
Janez Šmitek je užival
Na premiero filma, v katerem sta svoje izkušnje z UPS-om delila tudi Tina Maze in Andrea Massi, je v Kranj prišlo zelo veliko znanih smučarskih obrazov. Nekdanji trener moške reprezentance Janez Šmitek je bil navdušen: "Užival sem. To je velik prispevek k smučanju. Če se spustiš v detajle, je kakšna stvar morda tudi sporna, ampak to je nepomembno. Tako dobrega filma o smučanju ni pri nas naredil še nihče. Krasen večer."
Prvo smučanje brez oddrsavanja že leta 1969
Metoda učenja na krajših smučeh (na začetku učenja so smuči dolge le 90 cm) seveda ni Murijev izum. "Gotovo je bila ta metoda že prej potrjena, Cliff Taylor je to delal prvi, Muri pa je to razvil še naprej. Še mnogo dlje v preteklost pa je treba iti, da najdemo prve zametke ideje o smučeh s stranskim lokom. Šmitek je to spoznal že leta 1969: 'Bil sem povabljen na trening grenobelske univerze in videl Patricka Russla. Smučina je bila za njegovim smučanjem ves čas enako široka. Videl sem, da je ujel stranski lok, in uspelo mi je smučati brez oddrsavanja'."

Ko se Dalmatinec uči smučati ...
Sandi Murovec je premiero izpeljal v hollywoodskem slogu in z rdečo preprogo. Povabil je tudi estradnike. Na zabavi po premieri je prepeval njegov prijatelj Jasmin Stavros. Dalmatinski pevec je bil eden prvih, ki se je že pred leti naučil smučati prav po sistemu UPS. Ali mu je, tako kot obljublja Murovec, znanje smučanja po robnikih res uspelo osvojiti v dveh dneh, ni znano. Legenda slovenske glasbe Andrej Šifrer, ki je na smučeh približno od 10 do 14 dni na sezono, si je zapomnil zlasti konec filma: "Zadnji stavek je bil pa res dober. Life is beautiful, skiing is both. Življenje je lepo, smučanje je oboje."