Ugodno vreme je na pot okoli Ljubljane privabilo veliko pohodnikov. Foto: BoBo
Ugodno vreme je na pot okoli Ljubljane privabilo veliko pohodnikov. Foto: BoBo

Obroč okrog Ljubljane, ki jo je med 2. svetovno vojno oklepala žična ograja, je danes rekreativna površina, namenjena vsem. Od leta 1957, ko je bil organiziran prvi pohod, se je dogodek razvil v pravi rekreativni praznik, ki privablja udeležence iz vse države. Na 35-kilometrski pohod se je, v celoti ali deloma, v sončnem in toplem vremenu odpravilo na tisoče pohodnikov. Celotno pot je prehodilo 10.830 pohodnikov.

Pot ob žici: v treh dneh skoraj 40 tisoč ljudi

Po četrtkovem pohodu otrok iz ljubljanskih vrtcev, ki so kot običajno odprli tridnevno tradicionalno dogajanje, in petkovem nadaljevanju pohodov šolarjev osnovnih šol in dijakov srednjih šol sta danes potekala tudi teka trojk. Ključna pri tem teku sta sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, čigar čas se upošteva kot končni čas trojke.

Na 29-kilometrski preizkušnji so zmagali tekači Jan Samide, Uroš Rozman in Primož Porenta (Atletsko društvo Olimpik), ki so edini tekli manj kot dve uri (1:57:50). V ženski konkurenci je na daljši trasi slavila ekipa CEP Slovenija, ki so jo sestavljale Katja Martinšek, Maja Matić in Jasna Stokanovič. Dekleta so traso premagala v času 2:31:17.

Pot ob žici

Na krajši, 12-kilometrski trasi so med moškimi slavili Matej Šturm, Timotej Bečan in Gašper Bregar (42:12), med ženskimi trojkami pa so se najbolje odrezale Prekmurske srnice Andreja Gorčan, Tjaša Žalig in Katarina Sočič (57:41).

Skupaj je zadnji dan prireditve nastopilo 4.815 trojk, skoraj 900 manj kot lani (5.700), od tega jih je 139 nastopilo na 29 km, 944 na 12,5 km, ostalih 522 je bilo osnovnošolskih in srednješolskih trojk.

Na pohodu pa je bilo v vseh dnevih 21.780 otrok vrtcev in šol, do sobotnega dopoldneva pa je startalo skupaj še 10.620 ljudi. Rekordno pa je bilo število pohodnikov na 35 km, teh je bilo samo do dopoldneva 9.696. Skupaj se je od četrtka do sobote pohoda udeležilo 26.595 rekreativcev, ki pa jih bo sredi popoldneva, ko bodo štetje končali, gotovo še več.