24-kratni državni prvak Celje PL bo obrambo začel proti Slovanu, ki se po dveh sezonah vrača v najmočnejšo slovensko rokometno ligo. Foto: www.alesfevzer.com
24-kratni državni prvak Celje PL bo obrambo začel proti Slovanu, ki se po dveh sezonah vrača v najmočnejšo slovensko rokometno ligo. Foto: www.alesfevzer.com

Naslov državnega prvaka branijo rokometaši Celja Pivovarne Laško, nova člana elitne lige sta Slovan in Ljubljana, v pretekli sezoni najboljši ekipi v 1. B SRL.

V Ligi NLB bodo nastopili tudi Riko Ribnica, Trimo Trebnje, Gorenje Velenje, Dobova, Jeruzalem Ormož, Krka, Koper, Slovenj Gradec, Urbanscape Loka, Maribor Branik in Butan plin Izola. Sezona 2020/21 bo v primerjavi s preteklimi leti nekoliko spremenjena.

Dvokrožni sistem brez končnice za prvaka
V njej bo nastopilo 14 namesto dozdajšnjih 12 ekip in bo potekala po dvokrožnem sistemu. V novi sezoni po rednem delu ne bo končnice, razlogi za to pa so večje število klubov, obsežen reprezentančni program moške izbrane vrste in še vedno negotovost zaradi novega koronavirusa.

Po 26 krogih bo prvak jubilejne 30. sezone državnega prvenstva postala ekipa, ki bo zbrala največ točk ali imela v primeru točkovnega izenačenja boljši izkupiček na medsebojnih tekmah, medtem ko bosta v 2. državno rokometno ligo izpadli zadnjeuvrščeni moštvi.

Pester reprezentančni koledar
Izbranci slovenskega selektorja Ljubomirja Vranješa bodo imeli v novi sezoni številne obveznosti. Med 13. in 31. januarjem prihodnje leto bodo nastopili na svetovnem prvenstvu v Egiptu, med 12. in 14. marcem pa jih v Berlinu čakajo kvalifikacije za eno leto prestavljene poletne olimpijske igre v Tokiu. V nemški prestolnici se bodo pomerili z Nemci, Švedi in Alžirci.

V naslednjih dveh sezonah v prvi rokometni ligi po 14 klubov

Pari 1. kroga Lige NLB, 5. septembra

Trimo Trebnje – Koper
Jeruzalem Ormož – Dobova
Riko Ribnica – Urbanscape Loka
Krka – Slovenj Gradec
Celje Pivovarna Laško – LL Grosist Slovan
Gorenje Velenje – Ljubljana
Butan plin Izola – Maribor Branik

CELOTEN RAZPORED TEKMOVANJA