Začenja se nova rokometna sezona. Foto: www.alesfevzer.com
Začenja se nova rokometna sezona. Foto: www.alesfevzer.com

V sezoni 2022/23 se obeta ogorčen boj za prvaka v elitni Ligi NLB, naskok na vrh so napovedali v taborih Celja Pivovarne Laško, velenjskega Gorenja in trebanjskega Trima.

To sezono si zaradi mlade in neizkušene zasedbe ne obetamo veliko od Lige prvakov, na domačem prizorišču pa želimo ubraniti naslov državnega prvaka.

Alem Toskić, trener RK Celje Pivovarna Laško

Poleg omenjenih treh klubov bodo v najmočnejšem ligaškem tekmovanju nastopili še Riko Ribnica, Koper, Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož, Maribor Branik, LL Grosist Slovan, Sviš Ivančna Gorica, Dobova, Urbanscape Loka ter novinca Krško in Krka.

Že uvod v sezono in zmaga velenjske zasedbe na slovenskem superpokalu proti Celju konec preteklega tedna v Gornji Radgoni je razkril, da se napovedujejo srditi in izenačeni obračuni.

Poleg celjske in velenjske ekipe se bo v boj za prvaka podala tudi trebanjska, sploh po zgodnjem izpadu v Evropski ligi proti švedskemu Kristianstadu.

Dolenjska ekipa, v preteklih dveh sezonah druga na domačem prizorišču, bo zdaj vso pozornost namenila Ligi NLB, v novi sezoni pa napoveduje naskok na svojo prvo zvezdico. Celjska zasedba je do zdaj 25-krat zmagala v državnem prvenstvu, velenjska pa štirikrat.

Velenjski rokometaši so zmagovalci slovenskega superpokala. Foto: www.alesfevzer.com
Velenjski rokometaši so zmagovalci slovenskega superpokala. Foto: www.alesfevzer.com

V Celje se je vrnil vonj po rokometu
V mesto grofov se je vrnil močan vonj po rokometu. Celjani bodo po enoletnem premoru znova nastopili v najimenitnejšem klubskem tekmovanju na stari celini, kjer jih čakajo izjemno atraktivni tekmeci, kot so španska Barcelona, madžarski Pick Szeged, poljske Kielce, francoski Nantes, nemški Kiel, norveški Elverum in danski Aalborg. Za Celjane pa bo prioritetna naloga vendarle ubranitev naslova državnega prvaka in naskok na 22. naslov pokalnega zmagovalca.

"To sezono si zaradi mlade in neizkušene zasedbe ne obetamo veliko od Lige prvakov, na domačem prizorišču pa želimo ubraniti naslov državnega prvaka," pred novo sezono pravi trener celjske zasedbe Alem Toskić.

Celjski rokometaši želijo ubraniti naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Celjski rokometaši želijo ubraniti naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Miklavčič: Velenjska ekipa je dobro pripravljena
Velenjčani ne skrivajo, da niso favoriti za končno zmago, vseeno pa se v ligo podajajo prav z željo po naslovu. "Težko je reči, da bomo osvojili naslov državnega prvaka, kljub temu pa gremo v novo sezono s tem ciljem. Naša največja želja je pokazati boj na igrišču na vsaki tekmi," je dejal novi direktor kluba David Miklavčič. "Menim, da je ekipa dobro pripravljena in čaka na izzive. V domačem prvenstvu imamo veliko tekmecev, ki imajo daljšo klop in izkušenejše igralce, ampak mi imamo v sebi nekaj posebnega, nekaj, kar nas žene, da se borimo za vsako žogo – in to je naša kakovost," je dodal trener Zoran Jovičić.

Cilj Trima: zmagati na vsaki tekmi
Rokometaši trebanjskega Trima so v zadnjih dveh sezonah Ligo NLB končali na drugem mestu, v novi sezoni pa želijo zmagati. "Vedno je čas za korak naprej," je pred časom dejal Anton Janc, predsednik upravnega odbora trebanjskega kluba in dodal: "Razlika je med preteklima dvema sezonama. V sezoni 2020/21 smo bili malenkost boljši od tretjega, v sezoni 2021/22 pa malenkost slabši od prvega mesta. Mi smo zadovoljni z opravljenim delom v preteklih dveh sezonah, sploh s preteklo. Kot je dejal trener Uroš Zorman, je naš cilj zmagati na vsaki tekmi, vsi skupaj pa vemo, kaj to prinaša," je še dodal Janc.

Sodeč po vseh dejavnostih v poletnem prestopnem roku in predstavah v pripravljalnem obdobju bodo v zgornji polovici še Riko Ribnica, Koper, Slovenj Gradec, Jeruzalem Ormož in Krka.

Sistem ostaja nespremenjen
Tekmovalni sistem ostaja nespremenjen. V Ligi NLB bo nastopilo 14 ekip, po koncu rednega dela po dvokrožnem sistemu bosta izpadli dve zadnjeuvrščeni ekipi, mesto med elito pa si bosta izborili dve najboljši ekipi iz 1.B slovenske rokometne lige. Državno prvenstvo se bo začelo v petek s tekmama LL Grosist Slovan – Urbanscape Loka in Krka – Celje Pivovarna Laško, sobotni pari so Gorenje Velenje – Riko Ribnica, Slovenj Gradec – Krško, Jeruzalem Ormož – Maribor Branik, Koper – Sviš Ivančna Gorica in Dobova – Trimo Trebnje.