Foto:
Foto:
Guillaume Gille se proti Slovencem ni naigral.
Vid Kavtičnik

Nov slovenski obraz smo videli samo 24 ur po debaklu z Nemčijo in natanko štiri leta po spektakularni tekmi na EP-ju na Hrvaškem, ko so si slovenski rokometaši z zmago nad gostitelji odprli vrata na olimpijske igre. Zgodovina se lahko ponovi: saj si Slovenija s polfinalno zmago nad Hrvaško in zmagi Nemčije nad Dansko spet vzame karto za OI. A pojdimo po vrsti.

Švedska sodnika Hansson in Olsson sta pred 7.000 glasnimi gledalci že po 53 sekundah tekme izključila Zorana Lubeja. Galski petelini so številsko prednost hitro kaznovali z dvema zadetkoma.

Nemška zgodba se na srečo ni ponovila, tako so beli izenačili z Renatom Vugrincem in Alešem Pajovičem. Obe obrambi sta delovali granitno, v 18. minuti je padel šele deveti zadetek (Vugrinec), ki je pomenil prvo slovensko vodstvo (5:4). Minuto pozneje sta sodnika še četrtič poslala slovenskega igralca na klop za kaznovane, naši pa so se maščevali z dvema zadetkoma. V 21. minuti je bilo po golu Backoviča že 8:4. Lapajne je od 11 strelov obranil kar 7 žog!

Francozi so desetminutni strelski post prekinili, tako so s Cazalom in Kempejem zaostanek prepolovili (8:6). Backovič je s prvim golom povišal na 9:6, Anquetil pa je z dvema goloma zaostanek zmanjšal le na gol razlike. A konec polčasa je spet pripadel gostiteljem, ki so imeli prvič v Ljubljani bučno podporo s tribun. Jovičič je z zadetkom v zadnji sekundi prednost spet povišal na tri zadetke (12:9).

Statistika ob polčasu poudarja dva junaka: Vugrinca s štirimi zadetki in Lapajneta z 8 obrambami (47-odstotna uspešnost). Na drugi strani je Omeyer od 16 strelov preprečil pot v mrežo le štirim slovenskim žogam.

Drugi polčas se je začel podobno kot prvi, z dvema francoskima zadetkoma. Po natanko petih minutah je Slovenija s Pajovičem zadela prvič po odmoru. Burdet je v 38. minuti znižal na 14:13. Sledila je podobna serija kot na sredini prvega polčasa, z delnim izidom
4:1 (dva gola Kavtičnik) so povedli na visokih 18:14. V 50. minuti je bilo razmerje v izključitvah že 18:6, a to Francozom ni kaj prida pomagalo.

Natančno sedem minut pred koncem je Kavtičnik dosegel že sedmi gol in držal visoko prednost (22:18). Ob redkih napakah v napadu pa je vse popravil Beno Lapajne, ki je branil vse mogoče. Noro!

Selektor Tone Tiselj po tekmi ni pozabil na zahvale: "To je bila izjemna tekma mojih fantov. Hvala vsem igralcem, prekrasnemu občinstvu, asistentoma. V takšnem ozračju je fantastično igrati, izpolnili smo svoj cilj." Boštjan Ficko se je bolj razgovoril: "Občutki so fenomenalni. Prvič smo se znašli v situaciji, ko smo nujno potrebovali zmago. Do nje smo prišli z disciplinirano igro, tako kot smo se dogovorili v slačilnici. Slovitega tekmeca smo vseskozi nadzorovali in se zasluženo uvrstili v polfinale, kjer nas čakajo naši stari znanci Hrvati. Nanje se bomo dobro pripravili."

"Tekma je vse pokazala, komentar je odveč. Čestitam soigralcem za izjemno predstavo. Mi smo verjeli v zmago, tudi po polomu z Nemčijo. Na igrišču smo pustili srce, prvič pa nas je spremljala tudi športna sreča," pa se je smejalo Renatu Vugrincu.

Francoski selektor Claude Onesta je bil pričakovano kratek: "Čestitam Sloveniji. Pokazala je vso svojo kakovost in znanje. Mi smo imeli pogum, ne pa kakovosti." Joel Abati ni bil nič daljši: "Slovenija si je bolj želela zmage. Vseskozi je narekovala ritem, mi pa ji nismo bili kos. Čestitke."

Tone Tiselj je odlično pripravil svoje fante. Verjamemo, da bodo njegovi fantje pozabili na evforijo in se osredotočili le na igro. Izid ob bučni podpori tako ne more izostati! Zdaj je čas, da rokometaši v polfinalu proti Hrvaški maščujejo nogometaše!

SLOVENIJA - FRANCIJA     27:22 (12:9)  
                                       
Kavtičnik     8      Anquetil     6    
Backovič      5      Girault      4    
Vugrinec      5      Cazal        3    
Kastelic      3 (1)  Burdet       3    
Pajovič       3      Kempe        3    
Jovičič       1      G. Gille     1    
Tomšič        1      Golic        1    
Zorman        1      Karabatic    1    
                                       
Lapajne 15 obramb    Omeyer 6 obramb   
                     Lemonne 1 obramba 
                                       
Sedemmetrovke: 1/2      3/4            
  Izključitve: 22 min   8 min