Konec dober, vse dobro. Slovenci so pred 3.000 gledalci v Bonifiki prenesli breme favorita in potrdili pot na Hrvaško. Foto: BoBo
Konec dober, vse dobro. Slovenci so pred 3.000 gledalci v Bonifiki prenesli breme favorita in potrdili pot na Hrvaško. Foto: BoBo
Slovenija
Slovenija se je enajstič uvrstila na evropsko prvenstvo. Foto: BoBo
Matej Gaber
Krožnega napadalca Mateja Gabra - "Krompirčka" po koncu sezone čaka pomemben življenjski mejnik - poroka. Foto: BoBo
Marko Bezjak
Kapetan Slovenije Marko Bezjak je bil ob Juretu Dolencu in Gašperju Marguču najboljši strelec Slovenije. Vsi so zadeli po štirikrat. Foto: BoBo
Veselin Vujović
Slovenski strokovni štab je kvalifikacije uspešno spravil pod streho. Foto: BoBo
Rokometaši v pričakovanju petkovega žreba
Rokometaši gredo enajstič na evropsko prvenstvo

Slovenci so tekmo odprli z golom Gašperja Marguča s sedemmetrovke. Po precej raztrganem začetku na obeh straneh je Fabio Magalhaes v 6. minuti izenačil na 1:1, malo pozneje pa je Gilberto Duarte zadel za vodstvo Portugalske. Izid je poravnal Matic Verdinek.

Portugalci držali korak s Slovenci
Tudi v nadaljevanju je sledila izenačena tekma "gol za gol". Slovenci so Portugalcem nekoliko olajšali delo z zaporednima izključitvama Gabra in Boruta Mačkovška. Magalhaes je tako v 15. minuti zabil za 6:6. Sledila sta dva zapravljena napada Slovenije oziroma je dobro obranil portugalski vratar Hugo Figueira, kar je na drugi strani unovčil Magalhaes (6:7). Slovenski mrk v napadu je prekinil David Miklavčič (7:7).

Slovenija na odmor s +3
Slovenija je v 22. minuti prvič povedla s +2 (10:8), potem ko sta zadela Marko Bezjak in Marguč. Pri 10:9 je portugalski vratar Alfredo Quintana Bezjaku ubranil dve sedemmetrovki zapored. A na slovensko srečo je malo pozneje Gregor Potočnik zabil za 11:9. Isti igralec je sprožil tudi projektil za 12:9, tako da so lahko Slovenci glede na potek polčasa kar zadovoljni odšli na odmor. Marguč je dosegel štiri gole.

Portugalska v 40. minuti zlomljena
Drugi polčas je z golom odprl Dolenec (13:9), malo pozneje pa je isti igralec zabil še za 14:9 in 16:11. Ko je v protinapadu Blaž Janc povišal na 17:11, pa je v 38. minuti že zadišalo po slovenski zmagi. Portugalski selektor Paulo Pereira je vzel minuto odmora, s katero je želel presekati slovenski niz. Ni pomagala. Slovenska obramba je bila granitna. Portugalci so zapravili napad, na drugi strani pa je Bezjak zabil za 18:11. Isti igralec je z devetih metrov v 41. minuti povišal na 19:11. Portugalska ladja je bila 20 minut pred koncem potopljena. Slovenci so do konca rutinirano držali visoko prednost. V 56. minuti je Blaž Blagotinšek z zadetkom v prazna vrata poskrbel za najvišjo prednost na tekmi - 26:16.

Žreb skupin 23. junija v Zagrebu
Žreb skupin za evropsko prvenstvo bo 23. junija v Zagrebu. Prvenstvo bo potekalo med 12. in 28. januarjem 2018 v Zagrebu, Poreču, Splitu in Varaždinu.


Veselin Vujović, selektor Slovenije: "V prvem polčasu smo igrali malce v krču, posledica tega so bile tudi tri zapravljene sedemmetrovke, pa tudi malce čuden kriterij islandskega sodniškega para. Portugalci so igrali dobro, a vedel sem, da v primeru naše dobre obrambe nimajo možnosti za zmago. Ta je bila med celotno tekmo na zelo visoki ravni, vseskozi smo igrali čvrsto in zelo sem vesel, da so se moji varovanci prebili na evropsko prvenstvo."

Marko Bezjak: "Vedeli smo, da bo tekma s Portugalci zelo zahtevna. Že v prvem polčasu smo imeli priložnost, da stremo njihov odpor in povedemo za štiri gole, a se nam namera ni posrečila. Odločilnih je bilo uvodnih deset minut drugega polčasa, v tem obdobju smo naredili razliko in odigrali tako, kot smo si želeli, na koncu pa tudi zasluženo zmagali."

Jure Dolenec: "Prvi polčas ni bil najboljši, predvsem velike rezerve so bile v igri v napadu, ki nam nikakor ni stekla. Drugi polčas je bil veliko boljši, obramba je ostala na visoki ravni, tudi vratarja sta bila sijajna, v napadu pa našli kakovostne rešitve in zasluženo zmagali."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2018 - HRVAŠKA

SKUPINA 5

6., zadnji krog


SLOVENIJA - PORTUGALSKA 28:18 (12:9)

Slovenija: Skok, Ferlin, Blagotinšek 1, Verdinek 3, Marguč 4, Janc 2, Potočnik 2, Dolenec 4, Miklavčič 1, Gaber 1, Bezjak 4 (1), Barišić-Jaman 3, Zarabec, Žabič, Mačkovšek 1, Leban 2.

Portugalska: Quintana 1, Costa, Portela 2, Duarte 2, Martins, Branquinho 1, Marques, Sousa, Rocha 3, Soares 1, Pereira, Cavalcanti 1, Fernandes 1, Antunes 1, Magalhaes 4, Salina 1.

Sedemmetrovke: 3/6; 0/1

Izključitve: 12 min; 12 minut




Nedelja:
NEMČIJA - ŠVICA
Vrstni red: Nemčija 10, Slovenija 7, Portugalska 5, Švica brez točk.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2018 na Hrvaškem, sta se uvrstili najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine in najboljša tretja iz sedmih skupin.

Rokometaši v pričakovanju petkovega žreba
Rokometaši gredo enajstič na evropsko prvenstvo