Razočaranje slovenskih rokometašev po koncu tekme s Češko. Foto: Reuters
Razočaranje slovenskih rokometašev po koncu tekme s Češko. Foto: Reuters
Češki vratar Tomaš Mrkva je bil v prvem polčasu nerešljiva uganka za slovenske rokometaše, tudi v nadaljevanju je večkrat 'zaklenil' svoja vrata, na koncu je zbral kar 18 obramb oziroma ubranil je 42 odstotkov vseh strelov na svoja vrata. Foto: Reuters
V 19. minuti je bil zaradi grobega prekrška nad Markom Bezjakom izključen Jan Stehlik ... Foto: Reuters
... tik pred odmorom še Leoš Petrovsky. Tudi tokrat jo je skupil Bezjak. Foto: Reuters
Gašper Marguč se je razigral v končnici tekme, a je bilo to premalo za zmago in prvi izpolnjeni pogoj za polfinale. Foto: Reuters
Španski rokometaši so v drugem polčasu strli Nemce in se uvrstili v polfinale. Foto: Reuters
Hrvaški rokometaši so ostali brez polfinala. V tolažbo jim je tekma za 5. mesto, kjer se bodo pomerili s Čehi. Foto: Reuters

Slovenski rokometaši proti Čehom niso prikazali najboljše igre. Večji del tekme jih je v obup spravljal izjemni vratar Tomaš Mrkva (18 obramb), ki je branil vse mogoče in nemogoče. V obrambi so bili zlasti v prvem polčasu premalo agresivni, v napadu večkrat brez idej.

Igra se je nato v nadaljevanju popravila, v uvodnih minutah drugega polčasa so prvič povedli, še nekaj minut pred koncem so vodili za dva zadetka, a so Čehi hitro izenačili in poskrbeli, da sta se reprezentanci razšli brez zmagovalca.

Slovenija bi morala za preboj v polfinale najprej premagati Češko, nato pa upati na ugoden razplet preostalih tekem. Drugi pogoj je bil zmaga Danske nad Makedonijo, tretji pa remi na tekmi med Španijo in Nemčijo. Slovenci po remiju odhajajo domov in ne bodo odigrali niti tekme za 5. mesto.

Mrkva slovenske fante spravljal v obup
V uvodnih minutah igra slovenske reprezentance ni stekla, za kar je zaslužna čvrsta češka obramba, na čelu z zelo razpoloženim vratarjem Tomašem Mrkvo, ki je varovance Veselina Vujovića spravljal v obup. Od prvih 13 strelov nasprotnika jih je ubranil kar osem, vključno s sedmih metrov, ko je poskusil mrežo zatresti Blaž Janc. Čehi so medtem brez večjih težav prebijali medlo slovensko obrambo, hitro so povedli za štiri zadetke.

Stehlik izključen v 19. minuti
V 19. minuti je bil zaradi grobega prekrška nad Markom Bezjakom izključen Jan Stehlik, kar pa se v igri Čehov ni pretirano poznalo. Še naprej je med vratnicama kraljeval Mrkva, ki je najprej zablestel z dvojno obrambo, nato je veselje preprečil še Borutu Mačkovšku. Medtem je prednost na drugi strani na +5 (7:12) povišal Stanislav Kasparek.

Po zaostanku za pet golov v igro Zarabec
Vujović se je hitro odzval, v igro je poslal Miho Zarabca, njegova ekipa je hitro dosegla dva zadetka, ponudilo se ji je še nekaj priložnosti, da še bolj zareže v prednost Čehov, ki pa jih je po zaslugi slabo izdelanih napadov zapravila. K sreči se je na drugi strani igrišča v vratih razigral tudi vratar Urh Kastelic, ki je ubranil nekaj strelov nasprotnika in Slovenijo obdržal v igri.

V 29. minuti izključen še drugi Čeh
Čehi so bili v obrambi preveč agresivni, minuto pred koncem prvega polčasa je bil zaradi udarca v Bezjakovo glavo izključen še drugi češki rokometaš, Leoš Petrovsky. Slovencem je uspelo prednost stopiti na -1 (11:12), v zadnjem napadu prvega polčasa je Mrkva z novo obrambo po strelu Darka Cingesarja iz protinapada preprečil izenačenje.

Strelski mrk in prevlada Čehov
Slovenci so v uvodnih minutah drugega polčasa izid hitro izenačili (13:13 in 14:14), za prvo vodstvo na tekmi je v 36. minuti poskrbel Zarabec (15:14). Za 16:15 je zadel Vid Kavtičnik, nato pa je sledil strelski mrk, ki je trajal kar nekaj minut. Čehi so našli luknje v slovenski obrambi, na krilih Ondreja Zdrahale in Tomaša Čipa jim je uspel delni izid 5:0, znova so povedli za štiri gole (16:20).

Marguč razigran v končnici tekme, a premalo za zmago
Kar je uspelo Čehom, je v naslednjih minutah delno tudi Slovencem. Namreč, delni izid 4:0. Kavtičnik, Marguč, Igor Žabić in Cingesar so poskrbeli za izenačenje na 20:20, sledila je napeta končnica, v kateri se je razigral Gašper Marguč. 27-letni Celjan je dvakrat zadel s sedmih metrov, nato je Mrkvo premagal še za prednost dveh zadetkov (26:24), a so se Čehi znova vrnili in izenačili na 26. Zadnji napad Slovencev za morebitno zmago je s prekrškom v napadu zapravil Kavtičnik, rezultat je do konca ostal nespremenjen.

Španci porazili Nemce
Na zadnji tekmi v slovenski skupini sta se pomerili reprezentanci Nemčije in Španije. Uspešnejši so bili Španci, ki so si pot do zmage tlakovali v prvi polovici drugega polčasa. Tedaj Nemci kar 12 minut niso dosegli zadetka, Španci pa so to izkoristili in do vrha napolnili njihov gol - večkrat po izgubljeni žogi nasprotnika s strelom v prazno mrežo. Z delnim izidom 8:0 so povedli s 23:15, nemški strelski post je prekinil šele Kai Hafner v 46. minuti (16:23). Nemci se kljub vsemu niso predali, med vratnicama je zavladal Silvio Heinevetter in svojim soigralcem z obrambami vlil nekaj upanja, a je bil zaostanek za Španci enostavno prevelik. S šestimi zadetki je bil najboljši strelec tekme David Balaguer.

Francozi premočni za Hrvate
Hrvaška reprezentaca je ostala brez polfinala, potem ko je s 27:30 klonila pred Francozi. Ti so bili pričakovano boljši, po 7:7 jim je uspel delni izid 3:0, nato pa vodstva niso izpustili več iz rok. Vodili so že za šest zadetkov, Hrvati so se jim sicer uspeli približati na gol zaostanka (25:26), a so bili Francozi v končnici premočni.

SKUPINA II

SLOVENIJA - ČEŠKA 26:26 (11:12)
2.873 gledalcev

Slovenija: Kavtičnik, Marguč (3) in Zarabec po 5, Cingesar 3, Bezjak in Potočnik po 2, Mačkovšek, Mlakar, Suholežnik in Žabić po 1.

Češka: Zdrahala (2) 9, Čip 5, Kasparek 4, Mubenzem 3, Bečvar 2, Horak, Hrstka in Zeman po 1.

Sedemmetrovke: 3/4; 2/2
Izključitve: 4 min; 8 min
Rdeči karton: Stehlik 19., Petrovsky 29./oba Češka

MAKEDONIJA - DANSKA 20:31 (12:12)
Kumanovski 6, Manaskov 4; Damgaard 11, Zachariassen 5.

NEMČIJA - ŠPANIJA 27:31 (13:14)
Hafner 5; Balaguer 6, A. Dujšebajev in Sole po 5.

Lestvica:                           
DANSKA              5  4 0 1  +17  8
ŠPANIJA             5  3 0 2  +24  6
------------------------------------
ČEŠKA               5  2 1 2  -18  5
SLOVENIJA           5  1 2 2   +2  4
NEMČIJA             5  1 2 2   -2  4
MAKEDONIJA          5  1 1 3  -22  3
                                    

SKUPINA I
SRBIJA - BELORUSIJA 27:32 (11:16)
Nenadić 7; Pukhovski 9, Jurnjok 5.
ŠVEDSKA - NORVEŠKA 25:28 (11:12)
Tollbring 6, Jeppsson 5; Myrhol 7, Tonnesen 5.

HRVAŠKA - FRANCIJA 27:30 (13:19)
Štrlek 6, Čupić 5; Remili 6, Mahe 5.

Lestvica:                           
FRANCIJA            5  5 0 0  +26 10
ŠVEDSKA             5  3 0 2   +9  6
------------------------------------
HRVAŠKA             5  3 0 2   +9  6
NORVEŠKA            5  3 0 2   +8  6
BELORUSIJA          5  1 0 4  -18  2
SRBIJA              5  0 0 5  -34  0
                                    

Zaključni boji, polfinale

Petek ob 18.00:
FRANCIJA - ŠPANIJA

Ob 20.30:
ŠVEDSKA - DANSKA

Tekma za 5. mesto, petek ob 15.30:
HRVAŠKA ČEŠKA

Tekma za 3. mesto bo v nedeljo ob 18. uri, ob 20.30 bo finale.

Hrvaški rokometaši ostali brez polfinala
Čehi razblinili sanje slovenskih rokometašev
Vujović znova razočaran nad sodniki
Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Češka
Hrvaški rokometaši ostali brez polfinala
Čehi razblinili sanje slovenskih rokometašev
Vujović znova razočaran nad sodniki
Zadnjih pet minut tekme Slovenija – Češka