Selektor Veselin Vujović se jezi na litovska sodnika Gatelisa in Mazeiko, ki sta po ogledu videoposnetka Nemcem dosodila sedemmetrovko po izteku časa. Foto: Reuters
Selektor Veselin Vujović se jezi na litovska sodnika Gatelisa in Mazeiko, ki sta po ogledu videoposnetka Nemcem dosodila sedemmetrovko po izteku časa. Foto: Reuters
Blaž Janc
Kazalo je, da je Blaž Janc dosegel zmagoviti gol, nato pa sta na prizorišče stopila Litovca z izjemno sporno odločitvijo. Foto: Reuters
Zoran Lubej v Odmevih o spornih sodniških odločitvah
Vroč tretji polčas po tekmi Slovenija – Nemčija
Zadnjih pet minut tekme in sporne sodniške odločitve

V Areni Zagreb so Slovenci po levjesrčnem boju in golu Blaža Janca šest sekund pred koncem že slavili zgodovinsko prvo zmago nad Nemci na velikih tekmovanjih. A branilci naslova so zahtevali ogled videoposnetka, saj naj bi Blaž Blagotinšek tri sekunde pred koncem nepravilno oviral izvajanja hitrega centra. Litovska sodnika Mindaugas Gatelis in Vaidas Mazeika sta jim po ogledu videoposnetka na veliko ogorčenje igralcev in več tisoč slovenskih navijačev ugodila in kakšnih deset minut po koncu dosodila sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Tobias Reichmann za končnih 25:25.

Rokometna zveza Slovenije se je uradno pritožila na končno sodniško odločitev.


T. i. pravilo o oddaljenosti treh metrov

O pravilu, na podlagi katerega je bila dosojena sedemmetrovka, je Vujović dejal: "Eno pravilo v rokometu, za katerega razen sodnikov in delegatov nihče ne ve, pravi, da če od izvajalca sredine v zadnjih sekundah niste oddaljeni tri metre, potem se, ker ni časa za izključitev, piska sedemmetrovka. To je prvič v zgodovini, da se je uporabilo to pravilo. In seveda se je uporabilo proti Sloveniji."

Dramatično tekmo z Nemci bo v torek ob 9.00 na MMC-jevi Facebookovi strani v neposrednem prenosu analiziral nekdanji slovenski reprezentant Ognjen Backović. Pridružite se.


Sodnika sta Nemce vrnila nazaj v igro

A Vujović je bil izjemno kritičen do dela Litovcev tudi že pred to kontroverzno odločitvijo, saj meni, da sta dokaj nebogljene Nemce vrnila v igro. "Videli ste, da so sodniki z delegatom na čelu tekmo pripeljali v izenačeno končnico, ko so si najprej izmislili sedemmetrovko nad Gensheimerjem, ki je nihče ni videl. Pri tem so izključili Kavtičnika, pa potem še Šerbca, ki je protestiral, tako da smo imeli samo štiri igralce na tekmi, kjer Nemci niso imeli možnosti, da nas dobijo. Za mene je moja ekipa zmagovalec, pa čeprav smo s tekme odnesli le eno točko. Če bi imeli pravično sojenje (tudi proti Makedoniji), bi Slovenija danes imela štiri točke, a imamo samo eno. To je absurd," se je jezil "Vujo".

Želel sem stopiti v gol in se pridružiti cirkusu
"Najhuje je, da se čez nekaj let ne boste spomnili takšnih situacij, ampak bo ostal samo izid. In rekli boste, slabi igralci in slab selektor. In to me boli. Pod takimi pogoji ne vem več, koliko časa bom jaz še vzdržal. Želel sem braniti zadnjo sedemmetrovko, ker so že oni napravili cirkus iz rokometa, zakaj se še jaz ne bi priključil temu. A ker so moji igralci in ljudje okrog mene malo bolj disciplinirani, so želeli, da sprejmem to odločitev. Imamo pravila, za katera niti sodniki ne vedo, kakšna so,"
je pojasnjeval Vujović.

Lesjak: Hrabri nas dejstvo, da lahko premagamo vsako ekipo
"Zakaj se kritične sodniške odločitve nikoli ne obrnejo v našo korist, je vprašanje za koga drugega. Jaz moram čestitati fantom. Moram čestitati ljudem, ki so dali svoj čas in denar ter prišli sem. Dali smo na terenu vse, kar imamo. Hrabri nas dejstvo, da ko smo pravi, lahko premagamo vsako ekipo, tudi Nemce, ki ciljajo najmanj na polfinale. Res smo garali. V drugem polčasu so nas razbijali z igro sedem na šest, sedem na pet. Ampak nič. Gremo naprej. Načrt je še vedno isti. Narediti moramo vse, da ostanemo v igri za polfinale," je dejal vratar Urban Lesjak, ki je zbral devet obramb.

Janc: Odigrali smo fantastično tekmo
Janc je dejansko dosegel zmagoviti gol, za katerega se je pozneje izkazalo, da ni bil. "Selektor nas je v garderobi motiviral, sami smo želeli, da premagamo velesilo, kot je Nemčija. Res menim, da smo dali danes vse od sebe in odigrali eno fantastično tekmo. Dosegel sem zadnji zadetek in v tistem trenutku sem se veselil, mislil sem, da smo že zmagali. Vsekakor nisem pričakoval, da se bo zgodil najslabši scenarij. A tudi točka je proti Nemčiji dober rezultat. Kapo dol ekipi, garali smo celotno tekmo," je povedal Janc.

Zoran Lubej v Odmevih o spornih sodniških odločitvah
Vroč tretji polčas po tekmi Slovenija – Nemčija
Zadnjih pet minut tekme in sporne sodniške odločitve