Direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič je pojasnil, na podlagi katerih meril se določa razpored tekem. Foto: MMC RTV SLO
Direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič je pojasnil, na podlagi katerih meril se določa razpored tekem. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Varaždinu v petek zvečer odigrala tekmo z Dansko, naslednjo proti Španiji pa bo "šele" v torek ob 18.15. V sredo ob 16.00 sledi še tekma s Češko. Torej ima Slovenija oziroma je imela tri dni prosto, nato pa sledita dve tekmi v 22 urah.

Prekrivati se mora čim manj tekem
Zakaj torej takšen sistem tekmovanja? Direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič pojasnjuje. "Najprej je sistem tekmovanja narejen tako, da morata drugi del obe skupini končati hkrati, tako da imajo ekipe enake razmere za polfinale in pa za tekmo za 5. mesto. Organizator se je najprej prilagajal televizijam, to pomeni, da se čim manj tekem prekriva. To pomeni, da sta že v prvem delu dve skupini igrali en dan, dve drugi. Ravno tako je zdaj v drugem delu, ko se zagrebška in varaždinska terminsko ne pokrivata, razen zadnji dan," pravi Mohorič.

Zadnji krog mora biti odigran na isti dan
In nadaljuje: "Če se pa znotraj skupine orientiramo, je pa tako, da prve in druge tekme nihče ne igra v dveh dneh zaporedoma. Pri tretji tekmi pa je pogoj, da vsi igrajo hkrati, to je na isti dan, zato se nižje rangiranim v prvem delu zgodi, da igrajo dve tekmi zaporedoma," je pojasnil Mohorič.

Dve tekmi v dveh dneh bodo tako odigrali Slovenci, Španci, Makedonci in Čehi, ki so v najslabšem položaju, saj bo med njihovo torkovo tekmo z Makedonijo in obračunom s Slovenijo v sredo minilo le 18 ur.