V torek je dan D za slovenske rokometašice. Foto: www.alesfevzer.com
V torek je dan D za slovenske rokometašice. Foto: www.alesfevzer.com

Črnogorke so tako kot Slovenke na Danskem še brez zmage. V prvem krogu so za en gol izgubile proti Franciji, v drugem pa so jih z 28:19 nadigrale Danke. Slovenija ima slabšo gol razliko od Črne gore, tako da v torek šteje le zmaga, sicer bodo kot zadnjeuvrščena ekipa v skupini zapustile turnir.

Slovenija je nazadnje v drugem delu evropskega prvenstva nastopila pred 16 leti na Madžarskem. Zdajšnji reprezentančni rod pod vodstvom Uroša Bregarja upa in verjame, da lahko na najbolj pomembni tekmi na Danskem naredi odločilen korak, čeprav se zaveda, da ji bo na nasprotni strani stala močna črnogorska izbrana vrsta. Ta ni na kakovostni ravni Danske in Francije, a se je proti Francozinjam pokazala v lepi luči.

Bregar opozarja na obrambo pred odločilno tekmo

Slovenske rokometašice se na uvodnih dveh tekmah niso izkazale. Na igrišču so bile vidne vse njihove pomanjkljivosti, od dokaj skromnega nabora kakovostnega igralskega kadra, do vidne neuigranosti zavoljo poznega začetka priprav. Bregar in njegovi najtesnejši sodelavci se zavedajo, da bo na torkovi ključni tekmi predvsem veliko več morala pokazati zunanja vrsta, naš najmočnejši adut na Danskem.

"Glavna naloga naše reprezentance bo, da dvigne raven igre v obrambi. S Črnogorkami se bo treba dobesedno stepsti. Na drugi strani nas bo zagotovo čakala tudi čvrsta obramba tekmic, zato bo treba žogo pred njihovim prekrškom podati naprej. Iskati bo treba luknje v njihovi obrambi in izkoristiti ponujene priložnosti," pravi pred ključno tekmo Bregar.

"Želimo si zmage in napredovanja v drugi del evropskega prvenstva. Črna gora igra dobro obrambo, v napadu pa so tekmice odlične pri strelih z razdalje in krilnih položajev. Morale se bomo boriti še bolj kot do zdaj, igrati še bolj čvrsto obrambo in v napadu uspešno izpeljati svoje akcije," je dodala slovenska reprezentantka Nina Žabjek.

Črnogorke so bile na evropskem prestolu leta 2012, ko so tudi osvojile srebro na olimpijskih igrah. Zadnji dvoboj Slovenk s Črnogorkami sega dobri dve leti nazaj, ko sta si izbrani vrsti prav tako stali nasproti na tekmi prvega dela Eura. Na tedaj uvodni tekmi skupine so bile tekmice boljše s 36:32.

Rusinje po zmagi nad Švedsko do prvega mesta v skupini

Stoodstotne Rusinje in Norvežanke kot prvouvrščene v drugi del
Rokometašice iz Rusije in Norveške so si z zmagama v 3. krogu prvega dela evropskega prvenstva na Danskem kot prvouvrščene v svojih skupinah uvrstile v drugi del tekmovanja.
Rusija je v tekmi neporaženih ekip skupine B premagala Švedsko s 30:26. Pri Rusinjah je bila najučinkovitejša Darja Dmitrijeva s šestimi goli, toliko jih je pri Švedinjah dosegla Kristin Thorleifsdottir.

V drugi del so iz skupine B napredovale Švedinje in kot tretjeuvrščene še Španke. Te so pred tem na popoldanski tekmi premagale Češko s 27:24 po preobratu v drugem polčasu. Nekdanja igralka Krima Carmen Martin je k zmagi s stoodstotnim metom prispevala 12 golov, kar devet iz sedmih metrov. Za Češko je bila prva strelka Marketa Jerabkova z osmimi zadetki.

V skupini D je kot neporažena po 3. krogu ostala nesojena sogostiteljica prvenstva Norveška. Ta je z 28:20 premagala Romunijo. S šestimi zadetki je bila prva strelka Camilla Herrem.

Romunija je kljub porazu obstala na tretjem mestu, ki še vodi v drugi del tekmovanja, pred njo je pristala Nemčija. Ta je v dvoboju z zadnjeuvrščeno Poljsko igrala neodločeno 21:21. S po štirimi zadetki sta bili prvi strelki svojih ekip Marlene Zapf za Nemčijo in Aleksandra Rosiak za Poljsko.

Slovenske rokometašice čaka ključna tekma proti Črni gori

SKUPINA A, Herning (Danska)

3. krog, torek ob 18.15:
ČRNA GORA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 20.30:
FRANCIJA – DANSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Lestvica:                            
DANSKA                2  2 0 0 +16  4
FRANCIJA              2  2 0 0 +11  4
ČRNA GORA             2  0 0 2 -10  0
SLOVENIJA             2  0 0 2 -17  0

V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance.