Ana Gros je prvi slovenski adut v napadu in seveda si selektor Uroš Bregar še kako želi, da bi na evropskem prvenstvu nastopila nepoškodovana. Foto: EPA
Ana Gros je prvi slovenski adut v napadu in seveda si selektor Uroš Bregar še kako želi, da bi na evropskem prvenstvu nastopila nepoškodovana. Foto: EPA

V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri od štirih reprezentanc iz skupinskega dela.

Dobro vzdušje je pokvarila poškodba prve igralke Ane Gros, ki je na nedeljskem večernem treningu začutila močno bolečino v stegenski mišici, zdravniški pregled je pokazal manjšo natrganino."Iz preventivnih razlogov sem nedeljski trening zelo hitro končala. Upam, da bo vse dobro," je na spletni novinarski konferenci povedala ostrostrelka Bresta in dodala: "Zaradi specifičnih razmer in poznega začetka priprav imamo določeno pomanjkanje treningov, veliko negotovost prinašajo tudi testi na novi koronavirus. V teh zahtevnih okoliščinah skupaj s soigralkami skušam razmišljati pozitivno in komaj čakam, da se začne tekmovanje."

Želja je, da se po 16 letih uvrstimo v drugi del tekmovanja, a nastopamo v daleč najmočnejši skupini in čakajo nas izjemno zahtevne tekmice. V preteklosti smo se z vsemi že pomerili in dobro poznamo njihov sistem igre, za preboj v drugi del bomo potrebovali tudi kanček sreče,

Uroš Bregar

Najboljši rezultat do zdaj je bilo 9. mesto leta 2004
Zdravstvene težave imata tudi Elizabeth Omoregie (vnetje prsta na nogi) in Nina Zulić (slabo počutje). Selektor Uroš Bregar kljub vsemu razmišlja o preboju v naslednji del EP-ja in morda celo o ponovitvi uspeha na Madžarskem 2004, ko je Slovenija osvojila deveto mesto. "Naša želja je, da se po 16 letih uvrstimo v drugi del tekmovanja, a dejstvo je, da nastopamo v daleč najmočnejši skupini. Čakajo nas izjemno zahtevne tekmice. V preteklosti smo se z vsemi že pomerili in dobro poznamo njihov sistem igre, za preboj v drugi del bomo potrebovali tudi kanček sreče," je dejal Bregar.

Na preteklih štirih velikih tekmovanjih je Slovenija pod vodstvom Uroša Bregarja venomer priredila po eno senzacijo: na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 je padla domača reprezentanca, v Franciji 2018 Rusija, še odmevnejša podviga pa je uprizorila na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih – v Nemčiji 2017 je na kolena položila Francijo, lani na Japonskem Nizozemsko, obe reprezentanci pa sta pozneje osvojili zlati kolajni.

Tudi kapetanka Grosova poškodovana, selektor Bregar ima ogromno težav

Težave na krilnih položajih in na položaju krožne napadalke
"Zaradi poznega začetka priprav in poškodb določenih igralk smo trenutno realizirali le 40 odstotkov načrtovanega dela, a verjamem, da bodo vse moje varovanke stisnile zobe in že proti Dankam nastopile v polni postavi. Po vrnitvi Barbare Lazović in prihodu Omoregiejeve smo okrepili našo zunanjo vrsto, v primerjavi z našimi tekmicami pa smo še vedno v primanjkljaju na krilnih položajih in na šestmetrski črti. Upam, da se pomanjkanje treningov in prilagojen način dela ne bosta poznala, v teh okoliščinah je naš prvi cilj, da pridemo zdravi na Dansko," je dodal selektor Bregar.

Na pot že v torek
Slovenska reprezentanca se bo proti Danski namesto v sredo odpravila že v torkovih popoldanskih urah. Pot jih bo najprej peljala do Dunaja, po prespani noči pa jih čaka še letalska pot prek Frankfurta do Københavna, kjer jih ob prihodu na tamkajšnje letališče čaka prvi test na novi koronavirus. Bregar bo na pot popeljal vseh 19 igralk, na njegovem seznamu ni le krožne napadalke hrvaške Podravke Aneje Beganović, ki je imela sredi preteklega tedna pozitiven izvid testa na koronavirus.

Rokometašice pred EP-jem pestijo poškodbe