Zanimanje za obračun je bilo tolikšno, da so organizatorji v Rdeči dvorani namestili dodatno tribuno. Prvotno predvidena kapaciteta je bila dan pred tekmo že zapolnjena. Foto: www.alesfevzer.com
Zanimanje za obračun je bilo tolikšno, da so organizatorji v Rdeči dvorani namestili dodatno tribuno. Prvotno predvidena kapaciteta je bila dan pred tekmo že zapolnjena. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so prvič v kvalifikacijah izgubile. Varovanke Dragana Adžića so predtem zanesljivo premagale Latvijo in Italijo, tako da so na dobri poti na evropsko prvenstvo, ki ga bodo med 28. novembrom in 15. decembrom letos gostile Avstrija, Madžarska in Švica. Na turnir se bodo poleg prvih dveh ekip iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Gostiteljice so pustile dober vtis v prvem polčasu, ko so bile večino časa enakovredne tekmice, v drugem pa so Francozinje vsilile svoj ritem in s hitro igro zviševale prednost. Slovenke so zaradi sprva razpoložene Amre Pandžić med vratnicama in Ane Gros v napadu v prvem delu prvega polčasa večinoma vodile z golom prednosti, v 12. minuti pa jo povišale na +2 po prvi uspešno izvedeni sedemmetrovki.

Svetovne in olimpijske prvakinje so se v napadu nekaj časa še mučile, toda počasi začele prevzemati pobudo. Enega od redkih slovenskih zadetkov v drugem delu prvega polčasa je dosegla tudi povratnica v reprezentanco Elizabeth Omoregie za 10:11. Adžićeve varovanke so potrebovale nekaj časa, da so znova našle strelski ritem, ob koncu polčasa pa imele priložnost, da izenačijo, a je Barbara Lazović zgrešila. Na odmor so odšle z zaostankom dveh golov (11:13).

Elizabeth Omoregie se je po več kot letu vrnila v slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Elizabeth Omoregie se je po več kot letu vrnila v slovensko reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

Drugi polčas so gostje odprle precej bolje in po golu Tamare Horacek povedle s 16:12. Francozinje so izkoristile široko klop in ohranjale visok ritem. Prvič so na +5 ušle v 37. minuti, drugič po tehnični napaki minuto pozneje, kar je Adžića prisililo v minuto odmora. Selektor Slovenije je nato v igro vrnil Ano Gros, v vratih pa poskusil z Majo Vojnovič, razigrane Francozinje pa so še naprej polnile domačo mrežo in višale razliko do končnih 15 golov.

V slovenski zasedbi je bila najboljša strelka Ana Gros s šestimi goli, Nataša Ljepoja in Alja Varagić sta dodali po štiri. Pri Francozinjah se je z vsaj po dvema goloma med strelke vpisalo kar enajst igralk, pet sta jih dali Laura Flippes in Lucie Granier.

Povratna tekma s Francijo bo v nedeljo v Orleansu. Slovenke bodo kvalifikacije sklenile aprila, ko se bodo v gosteh pomerile z Latvijkami, v domovini pa jih čaka obračun z Italijankami.

Slovenke v drugem polčasu nemočne proti Francozinjam v polni Rdeči dvorani

Izjave po tekmi
Dragan Adžić, selektor Slovenije: "Proti olimpijskim in svetovnim prvakinjam ni dovolj dobrih 30 minut. Tekmice so vseh 60 minut igrale 'na polno', saj imajo širino in kakovost. Naš prvi polčas je bil na primerni ravni, nato pa se je povsem ustavilo, mentalno smo padli in tudi fizično nismo zdržali vseh 60 minut. Vse težave, s katerimi smo se spopadali v pripravah, so se nam vrnile. Za tako visok poraz in pripravo na tekmo prevzemam odgovornost."

Ana Gros: "V drugem polčasu ni steklo niti malo. Ne vem, kaj se je zgodilo. Kot da bi nam padlo dol, a ne vem, zakaj. Imele smo dva gola zaostanka ... Definitivno so boljše, to ni vprašanje, ne moremo pa si privoščiti poraza za 15 golov, ne glede na to, da so na drugi strani svetovne prvakinje. Menim, da smo sposobne veliko več, kot smo pokazale v drugem polčasu. Ne vem, kaj je razlog. Žal mi je tudi zaradi občinstva. Imamo še veliko dela pred sabo. S tako igro bo težko tudi na olimpijskih kvalifikacijah. Morale se bomo bolj zbrati in odigrati precej bolje."

Amra Pandžić: "Iz gola je zelo težko spremljati tako tekmo. Vratarki je najtežje braniti vse te protinapade. Škoda, v prvem polčasu smo bile solidne in se dobro kosale z njimi. Na koncu me je presenetilo, da je bila taka razlika. To ni čisto realno. V drugem polčasu smo padle v njihov mlin, padle smo tudi z moralnega vidika in tako se je težko vrniti."


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA 4, 3. krog

SLOVENIJA – FRANCIJA 20:35 (11:13)
1750 gledalcev

Slovenija: Vojnović, Pandžić, Klemenčič 1, Gros 6 (2), Omoregie 1, Marković, Spreitzer, Stanko, A. Abina 1, Mavsar 2, Ljepoja 4, Varagić 4, Lazović, Svetik 1, Hrvatin, E. Abina.

Francija: Glauser, Sako, Nocandy 3, Toublanc, Valentini 2, C. Lassource 4, Zaadi 2, Flippes 5, Kanor 2, Horacek 3 (1), D. Lassource, Foppa 3, Nze Minko 4, Granier 5, Bouktit 2, Grandveau.

Sedemmetrovke: 2/3; 1/1.
Izključitve: /; 4 min.

LATVIJA – ITALIJA 14:32 (5:19)


4. krog, nedelja ob 17.00:
FRANCIJA – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Ob 18.10:
ITALIJA – LATVIJA

Vrstni red: Francija 6, Slovenija 4, Italija 2, Latvija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo se bodo poleg prvih dveh ekip iz vsake skupine uvrstile še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin.