Tamara Mavsar je bila z osmimi zadetki prva strelka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Tamara Mavsar je bila z osmimi zadetki prva strelka Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je z osmimi točkami v skupini 4 zasedla drugo mesto za Francijo (12 točk) in si neposredno zagotovila deveto uvrstitev na EP, ki bo med 28. novembrom in 15. decembrom v Avstriji, Švici in na Madžarskem.

Slovenke so ta teden prvi del naloge v kvalifikacijah za EP že opravile brez težav, saj so s pomlajeno zasedbo zmagale v Latviji s 34:16. Proti Italiji so se na sceno vrnile prvokategornice, ki so zanesljivo odpravile Italijanke.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke upravičile vlogo favoritinj
Slovenke so povedle s 3:1. Prednost dveh golov so imele tudi pri izidu 5:3. Po tem pa je Slovenija zaigrala, tako kot zna – z delnim izidom 4:0 so varovanke Dragana Adžića povedle za šest golov (9:3). Z uspešnimi protinapadi so polnile italijansko mrežo, v 17. minuti so vodile že za devet golov (14:5). Tamara Mavsar je s svojim četrtim golom poskrbela za dvomestno prednost v 20. minuti (16:6). Prednost +10 so Slovenke ohranjale (17:7; 18:8). V 24. minuti je svoj prvi gol zadela tudi Maja Svetik in Slovenija je vodila za +11 (19:8). Ema Marković se je ob koncu prvega polčasa tudi vpisala med strelke in Slovenija je vodila za +12 (22:10).

Italijanke so drugi polčas odprle z delnim izidom 0:2 (22:13). Prvi slovenski gol v drugem polčasu je dosegla Mavsar (23:13). Slovenke so po nekaj zgrešenih strelih le zadele, med strelke se je vpisala Elizabeth Omoregie, za 24:14. Svoj osmi zadetek je dosegla Mavsar (25:14). V 44. minuti je Slovenija vodila že za 14 zadetkov (28:14). Za toliko so vodile tudi pri izidu 33:19. V 57. minuti so Slovenke povedle z najvišjo razliko 15 zadetkov (34:19).

Slovenske rokometašice potrdile uvrstitev na evropsko prvenstvo

Brez premora, sledijo olimpijske kvalifikacije
Kot je poudaril selektor Slovenije Dragan Adžić pred današnjo tekmo, je bila tekma na Kodeljevem nekakšen test za še pomembnejšo nalogo prihodnji teden. Med 11. in 14. aprilom namreč Slovenke čakajo še olimpijske kvalifikacije v Ulmu v Nemčiji. Za prvi nastop na olimpijskih igrah se bo Slovenija merila proti Nemčiji, Paragvaju in Črni gori.

"Ta tekma nam je veliko pomenila zaradi olimpijskih kvalifikacij v Neu-Ulmu. Cilj je bil vrniti dekletom miselnost, ki so jo imela pred tekmama s Francijo. To nam je uspelo. Priložnost za igro so dobile vse igralke in vse so tekmo končale zdrave. Uspelo nam je preizkusiti vse taktične zamisli, na koncu pa z visoko zmago potrditi uvrstitev na evropsko prvenstvo," je po tekmi dejal Adžić.

"Pomembno je, da slovenska reprezentanca nadaljuje redno uvrščanje na velika tekmovanja. Na vsakem se namreč naučiš kaj novega. Zelo sem vesela uspešnega konca kvalifikacij. Tekmo z Italijo smo vzeli zelo resno. Zdaj se že veselimo novega tedna in olimpijskega kvalifikacijskega turnirja," pa je dodala kapetanka reprezentance Ana Gros.

Slovenske rokometašice zanesljivo na evropsko prvenstvo

Skupina 4, 6. krog:

SLOVENIJA – ITALIJA 35:21 (22:11)

Slovenija: Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 1, Gros 6, Omoregie 2, Markovič 1, Spreitzer, Stanko 2, A. Abina 2, Mavsar 8, Ljepoja 2, Varagić 6, Lazović 1, Svetik 1, Hrvatin 2, E. Abina 1.

Italija: Luchin, Cabrini, Bertolino, Dalla Costa 5, Rossomando 2, Eghianruwa, Ghilardi, Stettler, Manojlovic 4, Colloredo 4, Gozzi 1, Podda, Gislimberti 2, Djiogap Tenguim, Barbosu 1, Ponti 2.

Sedemmetrovke: 1/2; 3/4.
Izključitve: 8 minut; 4 minute

770 gledalcev.


FRANCIJA – LATVIJA 53:9 (24:7)

Vrstni red: Francija 12, Slovenija 8, Italija 4, Latvija brez točk.

Na EP sta se uvrstili Francija in Slovenija. Poleg tega bodo na EP-ju zaigrale še štiri najboljše tretjeuvrščene iz osmih skupin.