Francija je po letih 1995 in 2001 znova na svetovnem prestolu. Popolnoma zasluženo. Izjemna generacija je olimpijskemu (2008) in evropskemu (2006) dodala še svetovni naslov. Foto: Reuters
Francija je po letih 1995 in 2001 znova na svetovnem prestolu. Popolnoma zasluženo. Izjemna generacija je olimpijskemu (2008) in evropskemu (2006) dodala še svetovni naslov. Foto: Reuters
Boj do zadnjih atomov moči. Nikola Karabatić in Blaženko Lacković sta uprizorila 'rundo' rokoborbe. Foto: EPA
Ivan Čupić
Ivan Čupić je bil tudi v finalu s šestimi goli najučinkovitejši hrvaški strelec. Foto: EPA
Petar Metličić
Francoska obramba je budno pazila na kapetana Petra Metličića. Foto: EPA
Karabatić in Ivano Balić
Karabatić in Ivano Balić iz oči v oči, potem ko je Dalmatinec občutil komolec Francoza srbsko-hrvaškega rodu. Balić je zadel le enkrat. Foto: EPA
Francozi ustavili Hrvate

Po 18:18 v 45. minuti je do izraza prišla telesna premoč olimpijskih prvakov, ki so do konca dosegli delni izid 6:1. Hrvaški strelci v zadnje četrt ure niso imeli rešitev za jekleno obrambo 'trikolorov' na čelu z v 2. polčasu sila razpoloženim vratarjem Thierryjem Omeyerjem. Najboljši strelec tekme je bil z 10 goli Michael Guigou.

Guigou hitro poskrbel za 'brejk'
Izjemno izenačen prvi polčas, v katerem si nobeden ni priigral več kot gol prednosti, se je končal z 12:11 za Hrvaško. Po odmoru so južni sosedje z golom Blaženka Lackovića prvič povedli za 2. Toda sledil je silovit francoski odgovor - trije zaporedni goli hitrega Guigouja (14:13). Pri 18:18 je petminutni strelski mrk prekinil Guigou, Nikola Karabatić pa je sedem minut pred koncem s pravo bombo atraktivno - od bloka in prečke - zadel za 20:18.

Srce želelo, a moči ni bilo
16.000 navijačev v Areni je prvič utihnilo. Kot da bi slutilo, da njihovi ljubljenci nimajo več dinamita za boj s francoskimi "tridelnimi" omarami v podobi Didierta Dinarta, Karabatića, Cedrica Sorhainda in Jeroma Fernandeza. In niso se motili. Francoski stroj je zmlel do konca. Zadnje štiri udarce domači reprezentanci so zadali Daniel Narcisse, Luc Abalo, Fernandez in še enkrat Narcisse.

Dominiković: Kreten bi si zaslužil ...
Minuto in pol pred koncem je pordel Igor Vori, ki je - frustriran ob bolečem porazu - izgubil živce. Pri 22:19 je namreč danski sodnik Hrvatom odvzel žogo, kar je krožnega napadalca tako razburilo, da je Dancu z žogo nakazal udarec. Reakcija je bila seveda popolnoma nepotrebna in neupravičena. Tekma je bila že odločena, francoska zmaga pa čista kot solza. Ironično, prav Vori je bil imenovan za najkoristnejšega igralca (MVP) prvenstva. Davor Dominiković - zaradi poškodbe je izpustil turnir - je šel še korak dlje: "Žal mi je, da ni zadel sodnika. Kreten bi si to zaslužil."

Vori čestital Francozom, a ...
Ko se je Vori po koncu nekoliko ohladil, je sprva priznal francosko premoč: "Čestitam Francozom. Dali smo vse od sebe, a nasprotnik je bil tokrat boljši. Tudi drugo mesto je velik uspeh. Želel bi se zahvaliti soigralcem in navijačem." Nato pa dodal: "Ne želim govoriti o sojenju, vendar je žalostno, da nas na Hrvaškem tako tretirajo. Imel sem občutek, da tokrat nismo smeli postati svetovni prvaki. Ne vem, če je bilo res tako, a takšen občutek imam."

Balić zavrnil srebrno medaljo
Poraz je težko prenesel tudi Ivano Balić, ki je bil na prvenstvu zaradi poškodbe hrbta daleč od nekdanjih velikih partij. Splitčan je namreč na podelitvi zavrnil srebrno medaljo in izzval val ogorčenja na tribunah. Le malo bolje se je obnašal kapetan Petar Metličić, čigar medalja je po kratkem 'postanku' okoli vratu pristala v žepu.

Poljaki zmleli Dance
Bron je osvojila Poljska, ki je gladko opravila z Dansko (31:23). Po sila izenačenem prvem polčasu je odločitev padla v prvih 10 minutah nadaljevanja, ko so Poljaki ušli na 21:15. Danci so se približali na 21:23, a je nato sledil poljski niz 5:0.

FINALE
Hrvaška - FRANCIJA 19:24 (12:11)

Čupić     6 (4)    Guigou    10 (7)
Lacković  4        Narcisse   6    
Šprem     3        Abalo      2    
Duvnjak   2        Fernandez  2    
Vori      2        Karabatić  2    
Balić     1        Sorhaindo  2    
Metličić  1                        
                                   
                                   
Sedemmetrovke:   4/4; 7/7          
  Izključitve: 6 min; 4 min        
RK: Vori 59./Hrvaška  
             

Za 3. mesto:
DANSKA - POLJSKA 23:31 (11:14)
Hansen 10, Christiansen 7; Bielecki 10, Tluczynski 5, Lijewski K. in Jaszka 4.

MVP prvenstva: Igor Vori (Hrvaška)

Idealna sedmerka: Igor Vori, Ivan Čupić, Blaženko Lacković (vsi Hrvaška), Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, Michael Guigou (Francija) in Poljak Marcin Lijewski.

Naj strelec: 92 (rekord prvenstev) - Kiro Lazarov (Makedonija)

A. V.

Francozi ustavili Hrvate